Læsetid: 2 min.

Oliebranchen svindler

Danske sygeplejersker er medejere af korruptions-anklaget olieselskab, som norsk pensionsforsikring ikke vil vide af
30. november 2004

Etisk investering
Næsten halvdelen af verdens olieselskaber er plaget af korruption. Analysefirmaet GES Investment Services råder nu sine kunder til enten at sælge aktierne i de tre værste, Amerada Hess, ExxonMobil og Marathon Oil, eller forsøge at påvirke dem til at rette op på deres fejl.Pensionskasserne i PKA har aktier for 112 millioner i ExxonMobil. Medlemmerne er sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter, lægesekretærer, socialrådgivere, socialpædagoger, jordemødre, bioanalytikere, kontorfunktionærer og økonomaer. PKA er ellers kendt for sine etiske retningslinjer, hvor der blandt andet står, at de virksomheder, der investreres i, skal opføre sig anstændigt og overholde loven.

Sælg eller stem
»Vi råder vores kunder til enten at sælge aktierne eller engagere sig i et aktivt ejerskab for at påvirke selskabernes ledelse,« siger den danske direktør i GES Investment Services, Erik Alhøj. GES står for Global Ethical Standard (global etisk standare). Firmaet har specialiseret sig i rådgivning om etiske investeringer til institutionelle investorer, der tilsammen forvalter en kapital på omkring 80 milliarder euro. For nylig indførte FN afstandtagen fra korruption som princip nr. 10 i sit samarbejde med de store globale virksomheder om bæredygtig udvikling og menneskerettigheder. Men det bliver meget svært for olieselskaberne at leve op til, påpeger GES Investment Services.
I anledning af FN’s nye princip i Global Compact har analysefirmaet undersøgt 23 af verdens største olie- og energiselskaber. Siden år 2000 har 10 af dem været indblandet i alvorlige korruptionssager. Fem af selskaberne havde dårligt nok en virksomhedspolitik imod korruption, 15 af dem manglede et ledelsessystem der kan sætte styrke bag ordene. Kun fire af de 23 selskaber havde et stærkt kontrolsystem til at følge op på overholdelsen af forholdsreglerne mod korruption og kun et enkelt selskab, Shell, rapporterer åbent og tydeligt om resultatet.

Milliardbestikkelse
Amerada Hess, som her i landet kendes for sine aktiviteter i Nordsøen, er med i FN’s Global Compact. Ikke desto mindre er Amerada Hess sammen med ExxonMobil og Marathon Oil indblandet i en stor korruptionssag i Ækvatorial Guinea, som undersøges af USA’s justitsvæsen, finanstilsynet og senatets egen undersøgelseskommission. I en rapport fra senatet kritiseres de tre olieselskaber for systematisk i flere år at have betalt mange hundrede millioner dollar til landets diktator, hans familie og regeringsrepræsentanter – for at få del i olieressourcerne.
GES-rapportens forfatter, direktør Magnus Furugård, anbefaler, at virksomhederne, i stedet for at holde sig væk fra lande med høj korruption, udformer en detaljeret forretningspolitik imod den, et klart program for gennemførelsen blandt alle medarbejdere, grundig kontrol – også udefra – og simpel men åben rapportering til omverdenen. Det norske forsikringsselskab KLP tog allerede i går affære og solgte alle aktier i ExxonMobil og Marathon Oil. PKA tager det mere med ro.
»Vi mener, at vores aktieliste i dag er helt i overensstemmelse med vores etiske retningslinjer,« siger informationschef Claus Skadhauge, selv om selskabet kræver, at »de virksomheder, der investeres i, opfører sig anstændigt og bidrager til en samfundsmæssig bæredygtig udvikling i økonomisk, miljømæssig og social henseende«. PKA er i gang med at revidere de etiske retningslinjer og har allerede diskuteret nye formuleringer med syv af de otte pensionskasser, tilføjer han. På et orienteringsmøde med oplæg fra virksomheden Novozymes var afstandtagen fra korruption et punkt der vakte megen genklang, siger han. »Men man må jo erkende, at det er en del af spillet verden over.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her