Læsetid: 3 min.

Olieindustrien i knæ i Nordirak

Efter angrebet på Falluja er sabotage mod olieanlæg ved Kirkuk øget dramatisk
22. november 2004

Klokken et natten til onsdag i sidste uge sprængte sabotører en olierørledning fra oliefeltet Bai Hassan vest for byen Kirkuk i det nordlige Irak. Lidt senere sprængte en bombe ved oliekilden Barajwan nordvest for Kirkuk. Og klokken otte onsdag morgen skete en eksplosion på en rørledning, der leder olie fra Bayji oliefeltet til et raffinaderi i Bagdad.
En dagsrapport fra olieindustrien i det nordlige Irak. En industri som råder over 40 procent af landets oliereserver – verdens næststørste – og som skulle være med til at sikre den økonomi, der skal muliggøre Iraks genopbygning. Ambitionen har været at øge Iraks samlede olieeksport fra et niveau på 2,5 millioner tønder dagligt under det sanktionsramte Saddam-styre til tre mio. tønder ved dette års udgang og fem mio. tønder i 2010. Virkeligheden er, at de nordlige oliefelter de kommende tre måneder kun kan præstere en dagsproduktion på 0,2 mio. tønder. Ved oliefelterne omkring Basra i syd, hvor der også er sket sabotagehandlinger, har olieproduktion til eksport de seneste måneder svinget mellem 1,2 og 1,85 mio. tønder.

Kollaps i olieproduktionen
Det er en kilde i det statslige irakiske olieselskab, der til nyhedsbureauet Reuters oplyser om produktionens kollaps i det nordlige Irak. Fem oliekilder er blevet stukket i brand, og selv om de resulterende brande nu angiveligt er slukket, vil det tage tre måneder at gennemføre de nødvendige reparationer og få produktion og eksport reetableret. Forudsat der ikke sker nye sabotagehandlinger.
Det gør der. Siden 12. juni sidste år og frem til sidste onsdag er der gennemført 160 sabotagehandlinger, angreb eller attentater mod den irakiske olieindustri eller personer knyttet til den. Det svarer til et angreb hver tredje dag.
Statistikken leveres af det uafhængige amerikanske Institute for the Analysis of Global Security, IAGS, som oplyser, at der alene fra søndag til onsdag i den forgangne uge – mens det amerikanske stormløb på Falluja var på sit højeste – skete 10 attentater mod olieinstallationer i det nordlige Irak. Blandt andet blev fire oliekilder ved oliefeltet Khabbaz vest for Kirkuk sat i brand. Kilderne pumpede hver især 10-15.000 tønder dagligt, men i følge det statslige olieselskab er produktionen nu helt stoppet og kan først genoptages om tre måneder. Ifølge Reuters er al olietransmission fra Kirkuk gennem den nordlige rørledning til havnebyen Ceyhan i Tyrkiet indstillet.

Ond cirkel
Olieproduktionen er Iraks eneste nævneværdige kilde til eksportindtægter. Eksporten er selve forudsætningen for, at landet kan finansiere genopbygningen efter Saddams misregimente, 12 års FN-sanktioner og den aktuelle krig.
»Aktiviteterne mod Iraks olie-infrastruktur har til formål at ramme landets økonomi og underminere fremtidig politisk stabilitet. De sigter mod at øge krigens omkostninger for de amerikanske skatteydere og dermed undergrave USA’s motivation til at blive i Irak,« anfører sikkerhedseksperten Gal Luft, IAGS.
En delvis lammet olieindustri koster således forventede eksportindtægter, samtidig med at det fordyrer og hæmmer både transportsektoren og den olie-gasbaserede kraftværkssektor i landet selv. Den onde cirkel er, at uden indtægterne fra olieeksporten bliver det vanskeligt for Irak at foretage de store investeringer i en udvidet olieproduktion, der ses som selve grundlaget for landets kommende økonomiske udvikling. De manglende indtægter presser Irak til i stigende grad at vende sig til udenlandske olieselskaber og andre investorer – som i sig selv tøver på grund af den manglende sikkerhed for investeringerne.
For USA betyder sabotagen mod Iraks oliesektor øgede omkostninger, både fordi tilstedeværelsen i Irak trækker ud, og fordi der skal bruges mange ressourcer på at beskytte olieinstallationerne. Der angives at være udstationeret 14.000 sikkerhedsfolk – amerikanske og irakiske – til at passe på olieanlæggene, men med bl.a. 7.000 kilometer olierørledninger er det en umulig opgave at hindre attentater.
Da olierørledninger omkring Basra blev angrebet i august, var det med til at sende verdensmarkedspriserne på olie op. Efter en periode med et vist fald steg prisen på råolie i New York fredag på ny dramatisk med to dollar til over 48 dollar pr. tønde. Prisstigningen tilskrives ikke Irak, men bl.a. bekymring over øget kinesisk olieimport, fortsatte problemer for store russiske olieselskaber samt frygt for, at OPEC på sit decembermøde vil begrænse produktionen for at holde en høj pris. Med vinterkuldens komme i nord og voksende oliebehov kan fortsatte angreb på Iraks oliesektor være en faktor, der igen bidrager til at presse priserne opad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her