Læsetid: 3 min.

OVERBLIK

8. november 2004


Filtrede lydskaber
*Er De træt af bands, der lyder som andre bands, der lyder som andre bands, men ikke desto mindre udbasuneres som nyeste skrig af en sykofantisk musikpresse, på desperat jagt efter eksistensberettigelse? Så er den danske sekstet Efterklang garantrisset noget for Dem, thi den lyder for det første overhovedet ikke som noget andet orkester i denne eller nogen anden verden, og for det andet befinder dens musik sig så langt ude i sfærerne, at man bør iføre sig rumdragt, før man skovler deres uanselige debut i afspilningsdrevet. Pladen hedder Tripper og det giver god mening, når man begiver sig ind i dens på en gang filtrede og dog vidtåbne lydskaber, kreeret i krydsfeltet mellem avantgardistisk electronica og melodisk sadcore, med voldsomt originale resultater til følge.
Ifølge pressemeddelelsen er der ikke færre end 34 gæstemusikere med på Tripper, men det skjuler de nu godt, thi instrumenter, effekter og elektronisk grej benyttes sparsomt, grænsende til det puritanske. Musikalsk myldrer travle, elektronisk genererede mønstre sig ind og ud mellem milde klange frembragt af strygere, blæsere, tangenter, strengeinstrumenter og slagtøj. Resultatet er mildest talt euforiserende. Kun de anæmiske vokaler trækker ned på helhedsindtrykket af et fuldstændig weird og way out ensemble på vej durk ud i det ydre rum. -lyn

Efterklang: Tripper (The Leaf Label/VME)
www.efterklang.net

Døden på larvefødder
*Blandt de tusinde, nah, millioner af ting undertegnede ikke fatter, rangerer det britiske ensemble Manic Street Preachers højt på listen; det forekommer således svært at greje/bære følgende: Gruppens popularitet og gudestatus i England. Dens pompøse selvhøjtidelighed. Og det faktum, at det altsammen er baseret på en fuldstændig ordinær rocktrios ordinære udladninger, der sjældent formår sådan seriøst at rocke, men i et væk bevæger sig rundt i et trælst mellemtempo-regi, der lyder som døden på larvefødder. Og gruppens to bedste kort – sanger James Dean Bradfield fleksibelt sjælfulde stemme og de ofte ret velturnerede tekster – formår aldrig at overkomme det faktum, at hvad angår melodier, arrangementer og produktion løfter det sig så godt som aldrig over det jævne.
Og det indtryk er der sateme intet på Lifeblood, gruppens syvende langspiller siden debuten i ’92 med det overvurderede Generation Terrorists og det første siden bundskraberen Know Your Enemy fra ’01, der ændrer stort ved. Personligt bliver jeg så pokkers søvnig, når jeg endnu engang skal slæbe mig gennem den højstemte em af patos, der udgår fra MSP’s produkter og Lifeblood er ingen undtagelse. Så hellere Saybia – helt seriøst.-lyn

Manic Street Preachers: Lifeblood (Sony)
www.manics.co.uk

Fucking fedt
*Er man til innovativ, melodisk og velarrangeret rock med strejf af melankoli og eftertænksomhed, går man ikke galt i byen med den svenske sekstet The Soundtrack Of Our Lives, hvis Origin Vol. 1 indtil videre tager prisen som Årets Album från hinsidan. Alene åbningslinjerne på pladens første sang, »Believe I’ve Found« snapper lytteren ud af trancen og sender hende på en hallucinerende karusseltur, der varer lige til pladen slutter: »There goes my childhood/ There goes all I thought was true/ With the friends I knew and the ones I left behind/ And there goes my heroes/ And all I used to trust«, som det lyder i forsanger Ebbot Lundbergs velsignede mund.
Gruppen formår at tage tråden op fra noget af det bedste rock fra tresserne – Creation, The Who, Stooges, The Move, Nazz, Small Faces og titusinde obskure garagebands – og morfe det med såvel det bedste fra britpoppen som en umiskendelig millenium-sensibilitet; ikke ulig bands som The Vines og The Coral. Alt det og Jane Birkin oveni! Resultatet er intet mindre end bjergtagende. Her er rejsning nok til flere uger – ganske uden hænder og viagra, det er simpelthen bare for fucking fedt. Kan ikke vente til Vol. 2 arriverer.
-lyn

Soundtrack Of Our Lives: Origin Vol. 1 (Warner)
www.tsool.net

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu