Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

4. november 2004


Sprog, rytmik og design
*Når Danmark overtager formandskabet for Nordisk Ministerråd den 1. januar 2005, vil topprioriteterne være: 1) De nordiske sprog og deres unikke fællesskab, særligt med henblik på børn og unges sprogforståelse. 2) Rytmisk musik i Norden og den internationale konkurrence, og 3) Designområdet, med henblik på det nordiske værtskab for Verdenskongressen i Design 2005.
Den dagsorden lancerede kulturminister Brian Mikkelsen i går ved møder i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd i Stockholm. Derudover vil arbejdet med at revidere strukturen i ministerrådets støtteordning, som det islandske formandskab i 2004 har koncentreret sig om, også være centralt i det danske formandskab – der med ministerens ord således vil »blive et rigtigt ‘arbejdsformandskab’ med videreførsel af processerne.« Støtteordningen i Nordisk Ministerråd har haft sin nuværende udformning i 12 år, og fordeler årligt 159 millioner til forskellige nordiske kulturprojekter. mla

Dracula spreder gys på Arken
*På lørdag kl. 13.30 er der gys på Arken, når den skrækindjagende Grev Orlok slippes løs i museets biograf med visningen af F. W. Murnaus film Nosferatu fra 1922. Filmen er nummer to i rækken i museets ekspressionistiske filmkavalkade, der vises i forbindelse med den knap så skræmmende udstilling Det Genfundne Paradis – Tysk Ekspressionisme. Lektor i Film- og medievidenskab Peter Schepelern vil introducere filmen. Filmkavalkadens sidste visning er Dr. Caligaris Kabinet af Robert Wiene, der kan ses den 20. november. mla
GYS – F.W. Murnauts film ’Nosferatu’ er fra 1922

Tarantino bidt af Kung-Fu
*Den næste film fra den kampglade instruktør Quentin Tarantino bliver ikke som forventet Anden Verdenskrigs-filmen Inglorious Bastards men en kung-fu film fra Kina.
Filmen, der skal indspilles på mandarin, vil ifølge Total Film Magazine blive produceret i to versioner: Den ene med undertekster, mens den anden vil blive synkroniseret med engelsk tale for at imødekomme dem, der ikke bryder sig om at skulle læse en film. Ændringen i filmprojekterne er forårsaget af Tarantinos begejstring for indspilningerne af Kill Bill i Japan: »Jeg satte så stor pris på at filme Kill Bill i Japan, at jeg gerne vil indspille en hel film i Asien,« udtaler han ifølge Aftenposten til Total Film Magazine. mla

Hvad driver musikken?
*Rytmisk Musikkonservatorium inviterer i aften kl. 20 til koncert med sangskriver og guitarist Ole Kibsgaard – også kendt som Ole fra Kaj & Andrea. Han er nummer to i rækken af fem musikere, som publikum kan stifte bekendtskab med i koncertserien Bag om jazzen og rockmusikken, der vil give publikum indblik i kunstnernes musikalske håndværk.
Aftenen byder således på såvel koncert som dialog med musikeren, der for nyligt udgav albummet I’ll Be Around. De næste tre torsdage vil arrangementet foregå i selskab med henholdsvis pianist Jørgen Emborg, Guitarist Bjarne Roupé og trommeslager Emil de Wall. mla

’Parliament’ af Monet til salg
*I disse dage er det muligt at erhverve sig et af Monets berømte malerier af den britiske parlamentsbygning House of Parliament. Maleriet Parliament, der kommer under hammeren på Rockefeller Center i New York, er vurderet til at gå for mellem 12 og 18 millioner dollars.
Udover at være et af de kendteste malerier fra den impressionistiske periode, er det blandt de sidste fire af de i alt 19 malerier Monet skabte af parlamentsbygningen, som stadig er på private hænder. De øvrige 15 tilhører i dag forskellige museumssamlinger.
Interesseret? Hvis ikke, så er det ved samme lejlighed muligt i stedet at tilføje værker af Picasso, Renoir, Matisse og Miro til den private samling. mla

Kortest muligt
*Eventyr HCAnderledes er titlen på en ny cd med 12 sange, der alle er nyfortolkninger af H.C. Andersens eventyr. På cd’en, der udkommer i dag, kan man blandt andet høre Frits Helmuth og Kirsten Siggård.
*Tragedie I aften og frem til 9. november opfører Atalaya Teatret fra Sevilla Sofokles’ Elektra på Rialto Teatret, Frederiksberg. mla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her