Læsetid: 2 min.

Penge er alt

En gruppe unge mennesker rejste med penge fra Danida i 2004 ud og lavede dokumentarfilm med emnet penge. Vinderne blev kåret i går og fik penge i præmie
20. november 2004

Dokumentarfilm
Danida har på tredje år uddelt legater til studerende, der havde en original idé til en dokumentarfilm fra et udviklingsland. I går blev alle filmene vist i Det Danske Filminstituts biografer og den film, som var juryens foretrukne blev kåret.
Historierne spændte fra amerikanske redneck-turister, der betaler gode penge for at skyde køer med kalasjnikov i Cambodia i The New Killing Fields, til øjebliksbilleder fra ni kineseres frokostbord i Chinese Lunch Hour. Men det overordnede emne var »penge«.
Vinderfilmen tager sit udgangspunkt i en kultur, hvor dyrene er kapitalen. Blandt nomader i dalen Dzachuka på den østtibetanske højslette. Floden Dzachu er lavet af journaliststuderende Kathrine Krake og tibetanskstuderende Addy Ipsen og handler om en bro. Broen, der er ved at blive bygget over den flod, som de tibetanske nomader skal krydse flere gange om året for at flytte deres får og kvæg på nye græsmarker.
»Den handler jo egentlig om en lille ting, men en hel kultur bliver reddet ved, at den her bro bliver bygget,« fortæller Kathrine Krake.
Mange tibetanere har opgivet nomadelivet på grund af den frygtede flod. Hvert år dør hundredevis af husdyr, og floden har også krævet menneskeliv, men nomaderne skal krydse den. Det kræver både den barske natur i 4.300 meters højde og de kinesiske myndigheder, der ellers uddeler bøder.
Det tibetanske buddhistiske kloster, der ligger i nærheden af floden har i samarbejde med det lokale styre fået skrabet penge sammen til at bygge broen. Det var gennem dette kloster, at de to studerende hørte om projektet:
»Jeg kender overhovedet i klosteret, Kilung Rinpoche, og han fortalte om denne bro. Jeg så både vinkler om broens sociale og religiøse aspekter, men vi havde også mulighed for at lave en skæv vinkel på penge,« siger Addy Ipsen, der er praktiserende buddhist.
Danidas Verdensbilledlegat giver 40.000 til produktionen af filmen og 25.000 til skaberne af juryens udvalgte film. Juryen bestod bl.a. af journalist Trine Sick, filmskolerektor Poul Nesgård og professor Peter Harms Larsen. Filmene bliver sammen med deres skabere sendt ud i folkeskoler, forsamlingshuse og foredragssale for at fortælle om udviklingslandene.
Ida Nicolaisen er formand for Danidas oplysningsudvalg og fortæller, at meningen med Danidas Verdensbilledlegat er at skabe engagement: »Vi ved i virkeligheden så lidt om udviklingslandene. Der produceres meget materiale om dem, men er der noget af det, der egentlig engagerer os? Vi vil gå nye veje og lade unge mennesker rejse ud og vise os udviklingslandene set med unge øjne,« siger hun.
Udvalget samarbejder også med unge Bubber, der har lavet programmer til TV2, og med Lægens bord, der netop har været i Zimbabwe. »Ja, jeg drømmer jo om at sende Hammerslag til Soweto. Det ville da være interessant at vise, at grundpriserne dernede er højere end ved Rungsted kyst,« siger Ida Nicolaisen.

*www.3world.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu