Læsetid: 2 min.

Rankhed og rollator

Moment er en ny dansk sammenslutning af syv instruktører, som brænder for dokumentarisme. Deres første udspil fokuserer på alderdom
12. november 2004

cph:dox
Dokumentarfilm, der skildrer alderdom i et positivt lys, er en sjældenhed. Med mindre det drejer sig om portrætter af kunstnere, forfattere eller andre berømtheder, eller om journalistiske nyhedsreportager om ældres vilkår mere generelt, går medier og filmfolk gerne i en stor bue uden om den voksende del af befolkningen, som er over 60. De eksisterer som en grå masse, som statistik, som ’ældrebyrde’, men ikke som individer med tanker, meninger, ressourcer, livsprojekter.
Går vi til den egentlige dokumentarisme, skal man helt tilbage til 1984 for at finde en film, som loyalt og indfølende skildrer alderdommen, nemlig Jørgen Roos’ kongeniale generationsportræt De unge gamle – med bl.a. Albert Mertz, Steen Ejler Rasmussen, Calle Bovin og Bamse Kragh-Jacobsen som vitale eksempler på, at alder ikke nødvendigvis er nogen dom.
Og noget lignende kan glædeligvis siges om de syv små film, miniportrætter à ca. 10 minutters varighed, som den nye dokumentargruppe Moment i forbindelse med festivalen cph:dox præsenterer under overskriften Alderdom. Også her møder man ældre, som ikke er til sinds at trække sig tilbage fra livet i god ro og orden. Mennesker, som stadig har energi, lyst og værdighed i behold – ikke mindst i kraft af deres alder.

Rullende blod
Der er den tidligere fotomodel, der som 63-årig har fundet en styrke og en selvsikkerhed, hun ikke havde som ung; den 76-årige vinterbader, som altid har følt, at hun lige nu havde den bedste alder, og som stadig kan glæde sig over at føle blodet rulle i årerne efter en tur i grødisen; den 81-årige aristokrat og levemand, som har prøvet at være økonomisk broke, men aldrig fattig på de rigtige værdier, og som nu lever efter tre regler: Han vil ikke være en dirty old man; ikke være latterlig – og ikke usoigneret. Der er den 90-årige kvinde, som har overlevet de fleste af sine venner og bekendte, men som ikke ét sekund lader stå til. Og flere andre.
Fælles for de syv film er, at de får det grå guld til at glimte i aftensolen, uden erhvervslivets klichéer om, at der »er brug for de ældre«. Disse ældre kan selv og har ikke brug for velmenende advokater, og slet ikke for medlidenhed. Hver for sig små er de syv film vedkommende vignetter, tegnet med respekt og nænsomhed. Tilsammen udgør de et opmuntrende og nuanceret billede af et eller markant underbelyst livsafsnit.
Foreningen Moment består af syv dokumentarister med forskellig baggrund. De syv instruktører er: Suvi Andrea Helminen, Marianne Leth, Mehmet Özcelik, Per Liebeck, Ulrik Gutkin, Yrsa Wedel samt initiativtageren Kenneth Sorento.

kultur@informatoin.dk

*Moment. Syv film om alderdom. Vises i Cinemateket, Kbh., 14. nov. kl. 21.30, og senere på DR2. www.cphdox.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her