Læsetid: 1 min.

Soldater skulle hærdes

Underofficerer og instruktører på tyske kaserner mistænkes for at have mishandlet og torteret værnepligtige
30. november 2004

mishandling
Informations korrespondent
BERLIN – Sagen om mishandlingen af værnepligtige på tyske kaserner skal frem i lyset, mener forsvarsmini-ster Peter Struck (SPD), der har sat en landsomfattende undersøgelse af den militære uddannelse i gang. Initiativet kommer efter, at det forrige weekend kom frem, at underofficerer på kasernen i Coesfeld nær Dortmund under fire øvelser havde udsat rekrutter for ydmygelser og tortur. Siden er der indledt undersøgelser på yderligere tre kaserner. På kasernerne skal underofficerer og instruktører have arrangeret ulovlige gidseltagningsøvelser, hvor de værnepligtige blev bagbundet og ført bort til forhør. I enkelte tilfælde blev der anvendt elektrisk tortur, en soldat fik tværet en tændt cigaret ud i nakken. Nogle af underofficererne var alkoholpåvirkede under øvelserne.

Rambo-typer
Formålet var angiveligt at forberede soldaterne på den barske virkelighed i Kosovo og Afghanistan, hvor den tyske forbundshær udfører fredsskabende missioner. Hvis de værnepligtige brokkede sig over behandlingen, sagde underofficeren, at sådan var han også blevet forberedt på sin tjeneste i udlandet, fortæller en unavngiven soldat til avisen Kölner Stadt-Anzeiger. »Vi skulle være glade for, at vi fik sådan en god grunduddannelse,« siger soldaten. Noget tyder på, at hovedparten af de medvirkende soldater betragtede øvelserne som en form for duelighedsprøve. De medvirkede gerne og tav siden om overgrebene.
Eksperter ser øvelserne som en konsekvens af det tyske engagement i udlandet, hvor soldaterne konfronteres med en hård virkelighed. Derfor oplever forbundshæren også et stigende antal ’Rambo-typer’ i sine rækker.
»Det er et problem, hvis nogen i Coesfeld begynder at spille Kosovo eller Afghanistan,« siger Peter Struck.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her