Læsetid: 4 min.

Spark racismen ud af fodbold

Spansk fodbolds image skadet efter racistiske tilråb mod engelske landsholdsspillere
23. november 2004

Racisme
Det skulle forestille at være en ’venskabskamp’, som Spanien og England spillede i onsdags på Santiago Bernabeu stadion i Madrid. Men fodboldkampen, der endte
1-0 til Spanien, har udviklet sig til en skandale, og i Storbritannien har medierne i den forløbne uge kommenteret kampen. Ikke fordi England tabte, men fordi en gruppe tilskuere – cirka 1.000 – lavede abelyde og kom med racistiske tilråb til de engelske spillere, hvoraf flere er sorte, brune, eller hvad man nu mener er politisk korrekt at sige. På tribunen sad en flok højre-ekstremister med et banner om, at indvandringen truer med at dræbe den spanske kultur, så stemningen var ikke venskabelig for det multietniske engelske hold, der stillede op under parolen: Lets kick racism out of football!
»Spanien har skadet sit image som en civiliseret nation,« skrev den konservative avis, The Times. Hele den engelske presse var i oprør, og i The Guardian kunne man læse en leder om ’vanære i Spanien’.
Det var nemlig ikke bare en flok racistiske tilskuere, der havde sat lidenskaberne i kog. For den spanske landstræner, Luis Aragonés – der i Spanien har tilnavnet ’den vise’ for sin fodboldviden – har sagt ting, som har fået flere englændere til at kræve ham fyret.
Allerede under landsholdets træningssession den 6. oktober forsøgte han at få Arsenal-spilleren Reyes til at yde en ekstra indsats: »Sig til negeren: Jeg er bedre end Dem! Jeg vil skide på deres ludermor, lorteneger!« råbte han.
En journalist hørte ordene, og så var helvede løs, for ordene var rettet mod Arsenals topscorer, Thierry Henry.

Hvad med kolonierne?
I England har man i de seneste år arbejdet intenst på at sparke racismen ud fodbolden, fra tribunerne til grønsværen. Sports-kommentaren Ron Atkinson blev f.eks. fyret af The Guardian og ITV, efter han havde slynget en racistisk bemærkning ud om den franske spiller Desailly.
I Spanien er landstræner Luis Aragonés dog ikke rigtig under pres for at træde tilbage. Fodboldforbundet står stadig bag ham. Aragonés har forsvaret sig med, at ordene fra træningen var revet ud af deres sammenhæng, at han selv har mange ’sorte’ venner – som bl.a. Cameruns stjerne Samuel Eto’o – og han ’er en verdensborger’. Eto’o har taget ham i forsvar og sagt, at Aragonés ikke er racist. Han har taget det fra den humoristiske side. »Jeg vil løbe som en sort og leve som en hvid,« sagde Eto’o med et smil inden lørdagens opgør mellem FC Barcelona og Real Madrid. Barça vandt legende let med 3-0, takket være ikke mindst Eto’o, der scorede det første mål og fremprovokerede et straffespark.
Men Luis Aragonés er ikke typen, der kan klare sig med et afvæbnende smil. Tvært-imod har han været alt andet end diplomatisk og høflig overfor sine kritikere. Tirsdag i sidste uge overfusede han de engelske pressefolk, da de spurgte, hvorfor han ikke har sagt undskyld til Henry:
»Racisme er et samvittighedsspørgsmål, og jeg har ren samvittighed« sagde Aragonés. »Henry har fået min undskyldning, og alt er afklaret. Jeg er ikke racist. Men hvad med kolonierne? Der er nogle folk, som er løbet som ulve efter dådyrene. Jeg har ren samvittighed, men har De?«
Og bagefter uddybede han overfor en ung reporter fra The Sun »Jeg skal sige, hvem der er racister,« sagde han. »Jeg husker kolonierne (..) Jeg er 70 år, og du er ung... De sorte i kolonierne, og jeg ved, hvad englænderne gjorde ved dem. Forstår du mig?«
De sidste ord blev grebet og vendt i luften. De var ikke racistiske, men de blev opfattet som en grov fornærmelse. De famøse ord om Thierry Henry klæber sig stadig sig til den spanske træner. Og skandalen var serveret, da en flok racistiske tilskuere i onsdags – måske opmuntret af trænerens hovmod – kastede alle etiske stopklodser væk og råbte skældsord mod de sorte spillere på grønsværen.

Dårligt eksempel
Will Hutton tog sagen op her søndag i The Observer: »Hvis en mand i en lederposition kan sige sådan noget og slippe afsted med det, etableres der er en kulturel målestok,« hvor racisme legitimeres. Hutton er bekymret over, at det er led i en bredere tendens. Der har også været racistiske tilråb på stadions fra Antwerpen, Rusland, Kina til Korsika – og senest under en kamp mellem Blackburn og Birmingham. »Abesange mod sorte fodboldspillere er lige så farlige som Nazi-tegn på synagoger eller anklager om, at islam som religion er venlig stemt overfor mord,« skriver Hutton.
De ansvarlige politikere har dog ikke været tavse. Den britiske sportsminister og selveste Tony Blair fordømte de beskidte tilråb under kampen i Madrid. Den spanske ministerpræsident Zapatero gav en officiel undskyldning og kaldte hændelsen ’uacceptabel’. Den skader spansk fodbolds omdømme. Det kan måske også skade Madrids kandidatur til OL 2012, hvor byen bl.a. kæmper med London om at blive vært. Så borgmesteren skyndte sig at sige, at »Madrid historisk har været en åben og integrerende by, hvor ingen føler sig fremmed.«
Præsidenten for det internationale fodboldforbund, Joseph Blatter, opfordrer alle til at bekæmpe racismen, og han har krævet en undersøgelse af opgøret mellem Spanien og England. Kan den spanske landstræner slippe uden om? Den engelske landsholdsspiller Rio Ferdinand mener, at han bør straffes: »Slipper han uden straf, sender det det forkerte signal til ungerne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her