Læsetid: 4 min.

’Der er ikke den store forskel på danskerne’

Tina Appelt har taget turen op med det Københavns boligmarkeds himmelflugt. Har haft egen bolig siden hun var 21. Nu bor familien i millionvilla i Vedbæk
15. november 2004

Det skæve Danmark
Det er ikke de materielle ting, der betyder noget, understreger 39-årige Tina Appelt, produktchef i bladkonglomeratet Aller International. Det at have et hus til fem millioner, 800 meter fra havet i Vedbæk, er en sikkerhed for, at familien Appelt aldrig behøver at føle sig tvunget til at træffe ubehagelig valg.
»Det giver frihed. Hvis min mand fik galoperende hjerte, eller jeg fik en ny direktør, som skulle vise sig at være ubehagelig, så kunne vi sælge det hele i morgen,« siger Tina Appelt, der er gift med Thorsten, børsmælger.
Tina Appelt har reddet på en bølge af konstant stigende huspriser i hovedstadsområdet. Som 20-årig havde hun godt job og et rækkehus, som hun solgte. Da hun var 25, købte hun sin første lejlighed på Østerbro i København til 860.000. Det blev til endnu en lejlighed og et lille sommerhus i Nordsjælland. I mellemtiden havde hun mødt Thorsten, fået børn og familien flyttede på landet. Med to børn og lange trafikkøer ind til København kunne landlivet imidlertid ikke lade sig gøre, og familien Appelt flyttede til Gentofte, hvor de købte hus for godt tre millioner. Nu savnede de bare naturen, ville gerne tæt på havet og valget faldt på det 250 kvadratmeter store hus til godt fem millioner kroner i Vedbæk, nord for København.
»Det er både vores indtægter, samt det at vi har reddet på en bølge af stigende huspriser, der gør os i stand til at bo her. For eksempel solgte vi en lejlighed på Østerbro til 2,2 millioner og købte en anden til 1,4 millioner. Den blev så solgt videre af en anden til omkring tre millioner for nogle år siden,« siger Tina.
Men selv om den 39-årige produktchef ikke oplever Danmark som et ulige samfund, finder hun det alligevel mærkeligt, at beskatning af værdistigninger på ejendom, er den eneste skat, der ikke findes.
»De store værdistigninger skaber jo en bombe i et samfund. Men måske er politikerne bange for at gå for drastisk til værks. Kartoffelkuren i 80’ene skabte jo også nogle skævvridninger, hvor folk måtte gå fra hus og hjem,« siger hun.

Børnene er ens
Tina Appelt er ikke den, der tænker over, hvor mange penge hun bruger på familiens fornødenheder.
»Vi tager på dyre ferier. Det er et valg, når man lever stressede liv til hverdag. Så er det der, vi rigtig kan være sammen.«
Den stressede hverdag lever familien med. Det handler om planlægning; om at sende mail til sig selv om, hvad hun skal huske. Men læsset kan vælte den dag, noget uforudset sker. Egentlig har Tina en ugentlig fridag, men ofte er hun lige inde at vende på kontoret, men kan så gå tidligt. Til gengæld arbejder hun – selv om hun elsker sit arbejde – aldrig længere end til 17. Thorsten arbejder fra 8 til 18, men kan blive forsinket, hvis der er store handler, der skal på plads. Skulle Tina blive træt af sit job, mener hun ikke, hun ville have problemer med at finde et nyt.
Den økonomiske frihed bliver ikke omsat i fråds og samfundets svageste er i familien Appelt ikke nogen, ’der bare kan tage sig sammen’.
Parrets to drenge får ikke automatisk nyt legetøj, når noget går i stykker. De skal sige tak, også for små ting, og forældrene er meget opmærksomme på sønnernes omgangstone. For de er godt klar over, at de bor på en meget velstillet og til tider snobbet plet i kongeriget.
»Vi har snakket om, at det er et valg, at bo sådan et sted. Vedbæk skole er en folkeskole, men det er jo alligevel en meget bestemt type børn, der går der. Vi kører for eksempel begge to i Audi, og det er nærmest en lille bil i det klientel. Men vi er meget socialt bevidste, og viser vores drenge, at man skal kunne lege med alle, og at ingen er dumme, men der kan være nogle, der gør noget dumt. Men de bliver selvfølgelig påvirket af kammerater i skolen, og man kan have opfattelsen af, at der ikke skal meget til, før folk i vores område opfatter andre som sociale tilfælde.«
Der er bare ikke så mange ’andre’, de to drenge Karl og Kristian, kan lege med. De få børn, der for eksempel har en anden hudfarve er overvejende diplomatbørn. Og det eneste sociale boligkompleks i området er ikke noget, man overhovedet kan forbinde med social ghetto.
»Hvis det betyder, at vores børn udvikler sig i en retning, vi ikke bryder os om? Ja, så må vi jo diskutere det,« siger Tina Appelt.
Hun mener ikke, at der er udpræget forskel på, hvordan den store, brede gruppe af danskere leve: »Selv om der er kæmpe klasseskel og forskel i rådighedsbeløb, så går de fleste danskere jo i ordentligt tøj, bor ordentligt og har råd til de fleste ting. Og selv dem med direktørjob handler ind i Netto. Så jeg tror alligevel ikke, at der så stor forskel på, hvordan vi lever.«

FAKTA
Tina og Thorsten
*Tina Appelt, 39 år, produktchef Aller International
*Thorsten Appelt, 37 år, børsmægler, Alfred Berg Børsmægler Selskab
*Bopæl: Vedbæk (postnummer Skodsborg)
*Anslået boligværdi: 5 millioner
*Sammenlagt ugentlig arbejdstid: 80 til 90 timer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her