Læsetid: 4 min.

En studievært toner ud (en anden brænder op)

Amerika siger farvel til sine to største studieværter gennem 20 år, Mr. News og Hurricane Dan
27. november 2004

New York
Studieværterne på Amerikas lokale nyheder udstråler hver aften en stoisk ro og troværdighed, mens de fortæller seerne om ugens glade krøbling, en ny slags læbestift eller om sex-sydende retsager mod landets berømtheder. Med dyb stemme og ret ryg docerer de sladder og ligegyldigheder med en klassisk gravitas, der får os til at glemme, at de styrende nyhedskriterier er om der er gode billeder i historien, og om den appellerer til følelserne. Studievært-formatet er troværdighedens bærebolge, og konceptet virker.
Spørgsmålet er, hvor længe endnu?
I de næste par måneder siger Amerika nemlig farvel til to af de landsdækkende nyheders mest kendte og respekterede personligheder. ‘Mr. News’, den 64-årige Tom Brokaw, går på pension fra NBC den 1. december efter mere end 30 år på stationen og 21 år som studievært på aftennyhederne. 73-årige Dan Rather stopper til marts efter 24 år på CBS News.
Sammen med ABC’s Peter Jennings, som bliver lidt endnu, har de to altid symboliseret solid journalistik, upartiskhed og sans for det væsentlige i en discplin, der blev grundlagt i fjernsynets barndom. Først af Edward R. Murrow, der pionerede den æterbårne journalistik på radio og tv i 50’erne, og siden af CBS’s legendariske Walter Cronkite, som et bredt udsnit af amerikanerne anser for den mest troværdige reporter gennem tiderne og den sidste med ubeklikkelig integritet.
Da han gik på pension i 1981 kom turen til den genstridige og farverige journalist fra Texas, Dan Rather. Han var fast besluttet på at bevare den journalistiske integritet, han havde arvet fra Cronkite, men også på at være en mere udfarende reporter, der lige så ofte var på stedet som i studiet. Rather var allerede kendt for at placere sig i begivenhedernes centrum i sine reportager fra Vietnam-krigen, borgerettighedsbevægelsen og Watergate.
Under Sovjetunionens besættelse af Afghanistan rapporterede Rather fra felten til 60 Minutes klædt fuldstændig som de mujahedin-krigere, han red rundt med. Han tog på så mange reportage-ture ind i dødsensfarlige orkaner, at han blev kaldt Hurricane-Dan.
Hvor Cronkite og kollegerne Jennings og Brokaw satsede på den rolige, næsten flegmatiske stil med et køligt overblik, blev den medlevende reportage og sproglige overskud Dan Rathers niche. Sommetider med besynderlige resultater.
Under valget i 2000 bemærkede Rather, at »Gores håb om at vinde valget uden Calfornien er som et forsøg på at klø sig bag øret uden en albue«.
Midt i 80’erne afsluttede han – til kollegers og seeres dybe forundring – sine reportager med ordet courage (mod). Til sit forsvar sagde Rather, at han holdt vældig meget af det ord og dets konnotationer.
»Jeg elsker ordet ’sko’, men jeg afslutter ikke mine reportager med det,« sagde CBS-kollegaen Bob Schieffer.
I 1987 rejste Dan sig op fra skrivebordet midt under udsendelse og gik sin vej for at markere sin utilfredshed med, at nyhederne den dag måtte sendes nogle minutter senere til fordel for en US Open tenniskamp.
Den farverige texaner gjorde således CBS News til 80’ernes mest sete nyhedsudsendelse, men i 90’erne og det nye årtusinde har han ligget konstant på trediepladsen efter NBC’s Brokaw og ABC’s Jennings.

I september 2004 skød sig selv i sænk Dan Rather imidlertid sig selv med en historie om præsidents Bushs tjeneste – eller mangel på samme – i Texas’ nationalgarde. Dokumenter, som skulle bevise, at Bush havde fået hjælp ovenfra til at slippe for tjeneste, viste sig senere at være fabrikerede. Uden at CBS News og Dan Rather havde opdaget det.
Amerikas politiske kommentatorer har ikke efterladt megen tvivl om, at dokumenterne var Rathers Waterloo. Han kunne enten gå eller blive gået. Og CBS vil have seerne og førstepladsen tilbage, så farvel til det tætteste tv-nyhederne nogensinde kom på Hunter S. Thompson og Dr. Gonzo. Farvel til Dan Rather, men ikke med samme fanfare og højtidelighed som blev Walter Cronkite til del.
Manden, som i dag behersker både seertal og Cronkite-stilen er Tom Brokaw. Der vil han stoppe, selvom han er yngre end både Jennings og Rather: Mens legen er god.
Brokaw siger, at han intet har imod at fade ud fra nyhederne og den nationale opmærksomhed.
»Jeg glæder mig til at sidde med benene oppe under næste valg,« sagde han til nyhedsbureauerne i denne uge. Han synes utvivlsomt også, at det er bedre at fade ud end at brænde op, som Rather pludselig gjorde.
Meget værre ser det ud for lokal-nyhedernes fup-reportere, som tror, det er undersøgende journalistik personligt at tjekke prisen på kalkun i Wal-Mart. Alle de nyhedsoplæsere holdes i dag kunstigt i live af den troværdighed Murrow og Cronkite skabte og Brokaw, Jennings og Rather bar videre. Men hvem skal nu lave den journalistik, der leverer strøm til respiratoren og giver formatet åndedræt? Kan det overleve uden?
Forhåbentlig ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her