Læsetid: 3 min.

Tid til grønkål

Nu kan man få stokke med frisk grønkål – i supermarkederne er de plukket og i pose
20. november 2004

Værs'go' og spis
Grønkål kan overvintre og holder sig frisk hele vinteren, men den helt friske grønkål er kun for dem med køkkenhave. Frisk grønkål på stok pryder grønthandlerne i denne tid, og det er bare om at slå til, for inden længe kan man kun få frossen grønkål, der har begrænsede anvendelsesmuligheder i køkkenet.
Grønkål er blevet spist i mange tusinde år. Før i tiden den vigtigste friske grøntsag og folkekost i Nordtyskland og det nordlige Europa, men mærkværdig vis ikke i Østeuropa, hvor der ellers spises kål men mest som surkål. Sjovt nok er en af sorterne af grønkål kendt i Portugal og bruges i grønkålssuppen Caldo Verde.
Her i landet er grønkål mest kendt som søbekål i supper og grønlangkål i tyk stuvning, og det passer godt til sprængt svinekød som f.eks. svinekæbe, kogt skinke, hamburgerryg eller kålpølser.
Grønkålen kan stå ude hele vinteren – den ændrer smag, alt efter hvor længe den står ude, og hvor meget frost den får. Af og til er frisk grønkål blød og slatten, når man køber den. Så sættes den i iskoldt vand i en balje, og efter nogle timer rejser den sig og bliver brugbar igen til f.eks. rå salater.
Grønkål har en kraftig smag – nærmest lidt bitter – den kan bruges i salater med rodfrugter som gulerod og persillerod. Grønkålssalaterne er også gode med stykker af æble eller appelsin, rosiner eller hakkede abrikoser og hasselnødder.
Grønkål har aldrig rigtigt fundet plads i det finere køkken på luksusrestauranterne – dog har jeg fået hele stegte grønkålsblade som tilbehør til en stegeret, da Nikolaj Kirk for år tilbage var restauratør.

Kirks sprøde grønkålsblade – 3-4 portioner
*Ca. 100 g grønkålsblade, uden stok og stilke skylles i koldt vand, til de er fri for jord, og tørres godt på viskestykke eller i salatslynge. Bladene deles i stykker på ca. 5 x 5 cm. Varm et par spiseskefulde andefedt eller olie i en gryde. Lynsteg portioner af 4-5 håndfulde grønkålsblade ad gangen, til de er sprøde 2-3 min. under låg. Drys med salt.

Grønkålssalat med sennepsdressing – 4 portioner
ca. 200 g grønkålsblade (uden stok og stilke)
ca. 1,5 dl mayonnaise (rørt af 1 æggeblomme, sennep og ca. 1 dl olivenolie)
1 spsk. groft sennep
1 spsk. dijonsennep
2-3 skalotteløg
Ca. 2 fed hvidløg

*Skyl og tør grønkålsbladene. Hak dem meget fint i tynde strimler eller som grofthakket persille.
Rør en mayonnaise med sennep og fint hakkede skalotteløg og knust hvidløg. Bland grønkål og dressing. Smag til med salt og peber.
Grønlangkål (eller flødestuvet grønkål) – 4 portioner
500 g grønkålsblade (uden stok og stilke) – i denne sammenhæng kan man bruge frossen grønkål
2 spsk. smør
2 spsk. hvedemel
11/2 dl kogevand
11/2 dl piskefløde
2 tsk. groft salt pr. l vand
friskkværnet peber og salt
Lidt revet muskatnød
Et drys sukker
nSkyl grønkålsbladene i en balje eller skål i koldt vand, til alt jord er væk. Lad dem dryppe af i et dørslag og kog dem i saltet vand i 10 min. Gem 1,5 dl af kogevandet. Lad dem dryppe af og hak dem fint med en kniv eller i en kødhakker/ foodprocessor.
Smelt smør i en gryde og rør hvedemel i. Tilsæt gradvist kogevand og piskefløde under omrøring. Krydr med salt, peber og revet muskatnød. Lad sovsen koge i ca. 5 min. Kom den hakkede grønkål i, varm den igennem. Smag til med salt og reven muskatnød samt lidt sukker.

Caldo verde (Portugisisk grønkålssuppe) – ca. 4 portioner
2 løg
5 fed hvidløg
1/2 dl olivenolie
1 kg kartofler
400 g grønkålsblade uden grove stilke
11/2 l god hønse- eller urtefond eller vand
evt. salt
friskkværnet peber
ca. 250 g chorizopølse

*Pil løg og hak løgene. Pil og knus hvidløg. Sauter både løg og hvidløg i olivenolie i en gryde. Skræl kartoflerne og skær dem ud i små tern. Kom dem i gryden og tilsæt fond eller vand. Kog ca. 10 min.
Hak grønkålen meget fint evt. i en foodprocessor. Tilsæt suppen grønkålen og lad den koge i 4-5 min. Smag til med salt og peber.
Steg skiver af chorizopølse på en pande. Kom dem i suppen og spis den med brød til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu