Læsetid: 4 min.

Under totusinde til hver

Familien Hussein fra Svinninge hører angiveligt til de fattigste i Danmark. Når de faste udgifter er betalt, skal familiens 10 medlemmer klare sig for under 2.000 til hver
9. november 2004

Sidste år til jul fik familien Husseins småpiger deres første dukke nogensinde.
En af lærerne på den lokale skole gav dukken til den ene af pigerne i den somaliske flygtningefamilie for at kompensere lidt for de kristne klassekammeraters julegavehøst.
Hos familien Hussein er der nemlig ikke plads til de store armsving.
Hverken på det ene eller det andet plan.
Adan og Batula Hussein på 40 og 35 er på integrationsydelse og bor sammen med deres seks børn samt to af Adans mindre søskende i landsbyen Svinninge uden for Holbæk. Ti personer i tre værelser kræver stor tolerance, når krybben er tom og børneflokken strækker sig fra en etårig til en handicappet pige på 19.
Ikke råd til sjov
»Vi klarer os lige akkurat,« fortæller den 40-årige Adan Hussein, der hver dag går på sprogskole for at lære dansk. »Vi bruger alle vores penge på mad. Alene mad koster omkring 300 kroner om dagen. Børnene går i genbrugstøj fra Røde Kors, og det er de efterhånden meget trætte af. Det er meget svært som forælder, når kammeraterne hele tiden kommer i nyt tøj,« fortæller Adan, mens Batula laver aftensmad ude i køkkenet.
»Andre børn får en cykel, når de skal starte i skole. Men det har vi slet ikke råd til at give vores børn. Selv ikke vores datter på 13, som har problemer med sine ben, kan få penge til en cykel. Nogle morgener må hun give op, når hun forsøger at gå til skolen. Så kommer hun hjem igen: »Far jeg kan altså ikke gå helt over til skolen i dag,« siger hun. Den trehjulede handicapcykel, som Svinninge Kommune har bevilget familien Hussein, kan datteren ikke få sig selv til at køre på. »Så tror de andre i skolen jo bare, at jeg er handicappet«, siger hun til sin far.
Som det er skik i Somalia, sover familiens piger i det ene af de tre værelser, mens drengene sover i det andet.
»Vi har faktisk kun stuen, vi rigtig kan være i. Den er jo pænt stor, men ti personer er mange på så lidt plads,« siger Adan, »Det er faktisk noget af det sværeste, at være så meget inde og så mange sammen hele tiden. I Somalia kunne man altid være udendørs eller sove på taget, hvis der var for lidt plads. Men her er vi meget hjemme, fordi det er så koldt ude, og vi ikke har råd til at tage nogen steder hen. Vi tager f.eks. aldrig på ture eller går i biografen. Det er der slet ikke penge til.«
Svinninge Kommune har dog bevilget penge til, at familiens drenge kan gå til sport. En går til håndbold, en anden til fodbold og den tredje spiller tennis.

Drømmen om en bus
Adan Hussein arbejdede som folkeskolelærer, før han kom til Danmark som flygtning. Det er efterhånden tre år siden, men foreløbig har det været umuligt at finde arbejde.
»Jeg er ikke læreruddannet, så det vil kræve en masse skolegang, hvis jeg skulle undervise her i Danmark«, siger Adan på glimrende engelsk. »Nu satser jeg i stedet for på at blive buschauffør. Jeg går på sidste del af mit danskkursus nu og har foreløbig taget det lille kørekort. Så snart jeg finder et busselskab, der vil ansætte mig, kan jeg begynde at tage det store kort«.
Adan Hussein mener ikke, den lave integrationsydelse virker specielt motiverede,
»Jeg har altid gerne villet arbejde. Det vil jeg også nu. Jeg har været vant til at knokle, fra jeg var ti år gammel, så jeg er ikke bange for at bestille noget,« siger han.
»Jeg vil meget gerne køre bus. Det vil selvfølgelig hjælpe på vores økonomi, men det er ikke de 20 kroner mere i timen, der driver mig. Jeg vil gerne tjene mine penge selv. Hvis jeg kan blive buschauffør er det fint, men jeg tager også gerne et rengøringsjob,« siger han.
Alt i alt er familien Hussein godt tilfreds med Svinninge Kommune.
»Senest har de lovet at hjælpe min søster med at finde et sted at bo og sørge for, at hun får professionel hjælp,« siger han. »Jeg føler, at kommunen hjælper os med måske tre fjerdedele af det, vi beder om,« siger han men er generelt ikke meget for at kritisere kommunen. Af samme grund vil familien ikke fotograferes til denne artikel.
»Der er ingen grund til at skabe dårlig stemning. Vi er meget afhængige af kommunen og ønsker ikke, at de skal blive vrede på os, fordi vi har talt med en avis,« siger Adan.

FAKTA
Familien Husseins økonomi
Indtægter; (per mdr.)
Integrationsydelse 11.276
Børnepenge 6.006
Boligsikring 1.700
Hjælp til Adans søster 3.900
Hjælp til Adans bror 3.606
Ialt26.488

Udgifter;
Husleje 3.181
Varme ca. 800
El ca. 500
Telefon ca. 500
Bil/transport ca. 2.000
Ialt ca. 7.000

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her