Læsetid: 3 min.

Turen går til Tyskland

Der kommer en dag i enhver tysklandskorrespondents liv, hvor han simpelthen må til Tyskland – hvis ellers han kan finde det. Det ligger langt ude på landet, i nærheden af Kollemorten
26. november 2004

Der kommer en dag i enhver tysklandskorrespondents liv, hvor han simpelthen må til Tyskland – hvis ellers han kan finde det. Det ligger langt ude på landet, i nærheden
af Kollemorten

Topografisk
TYSKLAND – Man finder det kun ved et tilfælde – hvis man leder efter noget helt andet i Topografisk Atlas (udgivet af Kort & Matrikelstyrelsen).
Men har man først set navnet, bliver man besat af tanken om at komme derhen. Det er bare ikke sådan lige til.
Man skal køre væk fra motorvejen nord for Vejle, slå ind på landevejen mod Tørring, fortsætte gennem Vonge til Kollemorten, hvor man drejer til venstre.
Efter et par kilometer står man midt i det – Tyskland.
Rent umiddelbart er mødet med Tyskland en gevaldig skuffelse. Her er ingenting. Ingen bilfabrik, ingen ølstue, ikke engang et byskilt. Topografisk Atlas har overdrevet sin markering af landsbyen. Nogen landsby kan der ikke være tale om, kun nogle spredte gårde og huse. Lidt landbrug og et ridecenter med lange indkørsler. Men fælles for dem alle er, at de har adresse på Tysklandsvej, så den skulle være god nok.
Tysklandsvej går gennem kuperet terræn, og før man ved af det, er man allerede godt på vej til Give. Man vender bilen og kører tilbage. Indbyggerne holder sig indendørs, der er ingen at snakke med. Men mysteriet består: Hvorfor i alverden hedder landsbyen Tyskland?

Navnet med toget
Det fortælles, at kongen engang forsøgte, at få de lokale bønder overtalt til at opdyrke heden i denne østlige del af Midtvestjylland, men bønderne ville ikke rydde lyngen, som de brugte til kreaturfodder. Altså skikkede kongen bud efter nogle slidstærke tyskere til at klare opgaven. Efter nogle særdeles hårde år gav de op og rejste hjem. Fortælles det.
Det var altså ikke ved den lejlighed, landsbyen Tyskland opstod.
»Jeg tror ikke, man kan tale om en landsby, det er området, der hedder Tyskland,« siger Falk Mikkelsen, der er leder af Give Egnens Museum.
Hvornår navnet opstod, kan museumsleder Mikkelsen ikke svare på, men han har en formodning om, hvorfor fjerne forfædre fandt på det:
»Hvis man syntes, at et område lå rigtig langt væk (fra Give), kaldte man det for eksempel Tyskland. Vi har også et område, der hedder Canada, mellem Farre og Gadbjerg,« påpeger han.
»Her i byen har vi faktisk mange navne, som er hentet andre steder fra. For eksempel har vi en vej midt i Give, der hedder Vimmelskaftet, og et boligområde, der hedder Amager. Oprindelig hed kun den sydligste spids af øen Amager Amager, og sådan er det også her: Den sydligste del af Give hedder Amager,« forklarer Falk Mikkelsen.
Grunden til det flittige navnelåneri skal formentlig søges i Gives relativt korte byhistorie. Indtil 1894 kunne man faktisk ikke tale om en by, men så kom jernbanen, og med den kom fremskridtet.

Det er helt fint
I 20 år lå hele den vide verden foran bygrænsen, for Give var endestation for jernbanen fra Vejle. Siden blev sporene ført videre til Herning.
»I de år skete det hele,« siger Falk Mikkelsen. »Der kom apotek, højskole, missionshuse, mejeri og teglværker. Det var dengang.«
– Og så tænkte indbyggerne, at nu skulle de vise, at de kendte verden?
»Sådan kunne det godt være sket. Jeg har sommerhus på Mors. Tæt derved er der et område, som også hedder Tyskland, og derfra kan man faktisk ikke komme længere ud.«
Per Klindt bor helt derude på markerne, i Tyskland, hvor han sammen med sin kone sælger western-rideudstyr.
»Det er helt fint, pragtfuldt, at bo i Tyskland,« siger han.
– Man bliver ikke drillet, når man kommer fra Tyskland?
»Overhovedet ikke. Der er jo ikke rigtig nogen, der ved det, for det står kun på landkortet. Ingen lægger mærke til det.«
– Hvordan er det at bo i Tyskland? Går I i læderbukser?
»Nej, her er meget dansk.«
– Er der et særligt sammenhold blandt tyskere?
»Næh, vi bor på ude landet. Jeg har ikke oplevet noget særligt sammenhold,« bekender tilflytteren Per Klindt, der kom hertil fra Holbæk for halvandet år siden.
»Det var så Tyskland,« tænker man og er allerede i Kollemorten.
»Hvorfor pokker hedder det Kollemorten?!«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu