Læsetid: 1 min.

USA afviser ’vinder’

Powell truer med ’konsekvenser’, hvis det officielle valgresultat fastholdes
25. november 2004

BOSTON – USA’s regering afviste i går at anerkende den officielle vinder af valget i Ukraine, ministerpræsident Viktor Janukovitj.
»Vi kan ikke acceptere det officielle valgresultat som legitimt, fordi det ikke lever op til internationale normer,« sagde udenrigsminister Colin Powell på et pressemøde i Washington. Han henviste til den ukrainske oppositions beskyldninger om valgsvindel, som er blevet bakket op af valgobservatører fra EU og USA.
Hvis det officielle valgresultat fastholdes, ville det få »konsekvenser« for forholdet mellem USA og Ukraine, lovede Powell. Han ville ikke specificere følgerne, men der kan blive tale om at nægte ukrainske regeringsmedlemmer visum til USA og en afbrydelse af en årlig økonomiske bistand på 150 mio. dollar.

Indblanding
Powell oplyste, at han havde ført samtaler med den ukrainske præsident Leonid Kutjma og Rusland udenrigsminister Sergej Lavrov og at de alle tre var enige om, at krisen skulle løses med fredelige midler.
Krisen i Ukraine stiller USA i en vanskelig diplomatisk situation. Præsident George W. Bush har generelt haft et varmt forhold til præsident Vladimir Putin, men efter de seneste måneders indgreb mod ytringsfriheden og centraliseringen af magten i Kreml er deres forhold blevet mere anstrengt. Under APEC-mødet i Chile i sidste uge bad Bush Putin om en forklaring. De to ledere skal også have diskuteret krisen i Ukraine.
Powells udtalelser i går vil blive tolket i Moskva som en direkte indblanding i interne ukrainske anliggender – Ruslands egen baggård. I USA’s udenrigsministerium gør man alt for at understrege, at striden ikke skal ses i en amerikansk-russisk eller øst-vest prisme.
»Det er et spørgsmål om at respektere folkets vilje,« sagde en kilde til Washington Post i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her