Læsetid: 2 min.

USA forsøger at bremse EU’s miljøplaner

EU vil indføre skrappere kontrol med industriens kemikalier. Men USA frygter for sin eksport og er gået målrettet ind i lobby-arbejdet mod strengere europæiske krav
23. november 2004

BRUXELLES – »This is an action request.« Denne »anmodning om handling« stod øverst på en besked den 15. marts i år fra den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, til de amerikanske ambassader i Europa.
Den beskrevne aktion bestod i, at de amerikanske ambassader i løbet af dette efterår målrettet skulle kontakte de rette personer i europæiske regeringer og organisationer, der har med EU’s planlagte kemikalieregler at gøre. De amerikanske ambassader i de europæiske lande skulle udtrykke den amerikanske regerings alvorlige bekymringer om, at reglerne ville være alt for besværlige og dyre for industrien, står der i beskeden fra Powell.
Det er det demokratiske amerikanske parlamentariker Henry A. Waxman, der har offentliggjort korrespondancen i forbindelse med en større rapport.
»Under præsident Clinton førte USA en politik om at anerkende andre landes ret til at beskytte deres offentlige sundhed og deres miljø. Efter pres fra kemiindustrien ændrede Bush-administrationen denne politik og gik aktivt imod EU’s forsøg på at forbedre sine regler for kemikalier,« skriver Waxman i sin rapport. Han når til den konklusion, at EU vedtog »mange ændringer« som følge af forslag fra amerikansk side.
Kemi-direktivet, internt kaldet REACH – der i disse år er på sin vej gennem EU-systemets beslutningsprocedure – skal pålægge kemiproducenterne at bevise, at deres produkter ikke er skadelige. Fronterne er rimeligt klare: Mens miljø- og forbrugerorganisationer meget gerne så rigtig skrappe regler, er nogle af de store kemiproducenter meget kritiske over for udspillet.
Waxman skriver i sin omfattende rapport om sagen, at Bush har samarbejdet med den amerikanske kemi-industri om at vinde gehør for industriens synspunkter hos andre lande, alt sammen med det formål, at øge presset mod REACH fra alle sider. Samtidig, hævder Waxman, er den amerikanske offentlighed – deriblandt miljø- og sundhedsorganisationer stort set blevet holdt udenfor beslutningsprocessen.
Centrale EU-parlamentarikere i sagen bekræfter over for Information, at de har fået henvendelser fra den amerikanske regering og fra amerikanske organisationer i løbet af efteråret.
Guido Sacconi, italiensk parlamentariker i den socialistiske gruppe, er koordinerende ordfører på kemi-direktivet og sidder i EU-Parlamentets miljøudvalg, har lagt mærke til henvendelserne – både fra den amerikanske regering og fra amerikanske organisationer.
Svenske Lena Ek fra den liberale gruppe i EU-Parlamentet, er ordfører på kemi-direktivet i EU-Parlamentets industriudvalg. Også hun har lagt mærke til mange henvendelser fra amerikansk side: »Der er henvendelser fra den amerikanske kemiindustri, men også fra alle mulige andre industrier: Bil-industrien, møbel-industrien,« siger hun.
Den amerikanske lobbyindsats støder også på kritik i USA. En amerikansk forsker, Joseph DiGangi har kortlagt den amerikanske lobby-proces i en anden rapport. Han kritiserer blandt andet den amerikanske regerings miljøagentur for at have overtrådt sine beføjelser ved at rejse på et lobby-besøg mod REACH hos den tyske regering i marts 2002.
I den amerikanske repræsentation i Bruxelles forklarer Chris Wilson, der er ansvarlig for handelspolitikken, at den amerikanske regering har ladet sig rådgive af en formel gruppe under handelsministeriet, det »Rådgivende komite om handel og miljø.«
Wilson ville ikke kommentere de konkrete breve fra udenrigsminister Powell, i stedet henviser han til repræsentationens webside, hvor den amerikanske regerings holdning til REACH er beskrevet.
I dag mødes de berørte udvalg i EU-Parlamentet, dermed er næste fase af beslutningsprocessen for alvor i gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her