Læsetid: 5 min.

Vaklende værdikamp

Venstre er på slingrekurs i kampen om at holde politik og religion adskilt
13. november 2004

Analyse
Når Indre Mission på mandag afleverer 26.000 underskrifter imod forslaget om kirkelige vielser af homoseksuelle, skrives der endnu et kapitel i føljetonen om de danske politikeres kamp for at holde politik og religion adskilt.
Særligt regeringspartiet Venstre er under pres: Fra den ene side skubber oppositionen på for at få regeringen til at tage konsekvensen af sin værdikamp og sikre, at ingen diskrimineres med henvisning til religiøse værdier. Det være sig homoseksuelle, der på grund af den nuværende lovgivning ikke kan blive viet i folkekirken, eller færøske kvinder, der må tage til Danmark for at få abort, fordi det lille selvstyre med religiøse argumenter har afvist at indføre fri abort.
Fra den anden side påvirkes Venstre af sit eget bagland i Indre Mission, der har truet med at forlade folkekirken, og hvis folk var at finde blandt de op imod 500 medlemmer, der tidligere på året meldte sig ud af Venstre i protest mod Jens Rohde. Venstres politiske ordfører har betegnet Indre Missions livssyn for »sort«.
En række eksempler viser, at Venstre har særdeles vanskeligt ved at levere et konsekvent svar, når det gælder udfordringen fra religiøse kræfter. Er der tale om diskriminerende udsagn eller adfærd fra muslimers side, udebliver reaktionen sjældent: Arbejdsmarkeds- og sociallovgivningen er indrettet med henblik på at hindre, at indvandrerkvinder fastlåses i roller som hjemmegående husmødre. Diskriminerende udtalelser imødegås prompte, som da en islamisk mufti for nyligt udtalte, at letpåklædte kvinder skabte et urent offentligt rum, og at det islamiske tørklæde er med til at forhindre voldtægter. Straks udsendte ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) en opfordring til alle imamer i Danmark om at lægge afstand til udtalelserne.
Afvisning af reaktionære religiøse miljøer ligger også statsministeren stærkt på sinde: »I Danmark holder vi politik og religion adskilt. I Danmark gælder der en ubrydelig respekt for menneskeliv.

I Danmark har kvinder som en selvfølge ligestilling med mænd. Og vi vil ikke acceptere, at disse frihedsrettigheder bliver undertrykt ved henvisning til Koranen, Bibelen eller andre hellige skrifter,« sagde Anders Fogh Rasmussen i sin nytårstale for to år siden.
Når det drejer sig om påvirkning af det politiske system fra kristne gruppers side, har regeringspartierne imidlertid vanskeligt ved at leve op til ordene:
Justitsminister Lene Espersen (K) har afvist at blande sig i det færøske abortspørgsmål med henvisning til selvstyret og ønsket om at træde varsomt i »følsomme og kulturbestemte spørgsmål«. Familieminister Henriette Kjær (K) kaldte for nyligt den færøske politik for »gammeldags«, men har efter intern ballade på grund af sine bemærkninger ikke lyst til at kommentere emnet yderligere.
Jens Rohde har efter sit forsøg på at rejse en værdidebat om den kristne fundamentalisme ikke bare skiftet kreds fra det vestjyske til København, men også tilbagetrukket sine overvejelser om at støtte et lovforslag, der vil muliggøre homoseksuelle vielser.
Da den italienske kandidat til EU-kommissærposten Rocco Buttiglione under høringen i Parlamentet i oktober kaldte homoseksualitet »en synd« og gav udtryk for, at kvindens rolle er at føde børn og passe hjemmet, var der enighed blandt EP-medlemmerne fra Socialdemokraterne, SF og de radikale om, at Buttiglione repræsenterede »mangel på frisind og respekt for fælles europæiske værdier,« som EP-medlem Poul Nyrup Rasmussen (S) udtrykte det.
Medlemmerne fra Venstre og konservative anså det derimod ikke som et problem at acceptere Buttiglione i kommissionen – på trods af, at den nu afgåede kandidat sammen med allierede fra den katolske paves vennekreds arbejder åbent og gennem lobbyarbejde for at influere EU-politikken med religiøse værdier såsom modstand mod abort og afvisning af homoseksuelles rettigheder.
Da amerikanerne i 11 delstater i forbindelse med præsidentvalget stemte nej til at give ægteskaber mellem homoseksuelle samme status som heteroægteskaber, var Buttiglione blandt de første til at hylde afgørelsen:
»Amerika har vist sig mere religiøs og mere opmærksom på værdier end Europa. Det kan lære os noget, for USA er helt sikkert symbolet på økonomisk effektivitet og sætter standarden for den modernitet, der er et referencepunkt for så mange politikker, selv her i Europa,« lød det fra den italienske katolik.
At USA efter sejren til Bush er i fuld gang med at implementere religiøse værdier eksemplificeres blandt andet ved, at den amerikanske regering nu vil gøre endnu et forsøg på at få landsdækkende forfatningssikret forbud imod ægteskaber mellem homoseksuelle. Samtidig har myndighederne i Texas haft held med at ændre undervisningsmateriale til de ældste klasser og gymnasiet, så det fremgår af skolebøger, at ægteskab kun er et »fast forhold mellem en mand og en kvinde«. Udgiverne gik dog ikke med til et forslag fra myndighederne om at slå fast i skolebøgerne, at bøsser og lesbiske er afvigere og mere »tilbøjelig til selvdestruktiv adfærd«.

At Venstre og de konservative herhjemme ikke tager konsekvensen af værdikampen, når det gælder opgør med kristne fundamentalister, efterlader banen til venstrefløjen, vurderer SF’s ligestillingsordfører Kamal Qureshi.
»Jeg har været ekstremt skuffet over Venstre, som på den ene side påstår at være liberale og hævder at ville føre en aktivistisk udenrigspolitik – men på den anden side er domineret af de selv samme reaktionære kræfter, de ønsker at bekæmpe. Venstre er påvirket af sit eget religiøse bagland og er slet ikke det liberale, frihedssøgende parti, man kunne opleve, mens Ellemann var formand. Det er meget bekymrende, at Venstre er blevet værdirelativistisk. Man er i stand til at pege på de problemer, der er i Saudi-Arabien, i Pakistan eller i de reaktionære muslimske miljøer i Danmark og Europa. Men når det drejer sig om identiske problemer på Færøerne, i USA eller hos den religiøse højrefløj i Venstre egets bagland, melder man pas,« siger han. Set med Qureshis øjne er Venstre ved at begå samme fejl, som venstrefløjen begik i forhold til Østeuropa: »Med rette kritiserede højrefløjen os for værdirelativisme. Den gamle venstrefløj angreb USA for undertrykkelse af frihedsrettigheder – men så igennem fingrene med undertrykkelsen i Østeuropa.«
I september besøgte Qureshi Zambia og konstaterede ved selvsyn, hvilken indflydelse, religiøse kræfter har fået på bistandspolitikken. Selv i de værste AIDS-ramte områder bliver der ikke delt kondomer ud, fordi amerikanske bistandsmidler kun måtte gå til projekter, der prædikede seksuel afholdenhed som rette vej til bedre sundhed.
Onsdag den 17. november førstebehandler Folketinget SF’s forslag om at tillade præster at vie homoseksuelle. Kamal Qureshi hæfter sig ved, at modstanderne af forslaget – herunder Venstre – har haft held til at sprede en opfattelse af, at forslaget ligefrem vil pålægge folkekirken at vie bøsser og lesbiske. Men lovforslaget understreger tydeligt, at der ikke er tale om tvang – blot at fjerne den lovgivningsmæssige hindring, der i dag eksisterer for, at et trossamfund eller en præst har mulighed for at vie et homoseksuelt par i kirken, hvis præsten ønsker det. Alligevel ventes forslaget at falde.
Venstres ligestillingsordfører Troels Lund Poulsen afviser, at Venstre ikke tør tage den mere komplicerede del af værdidebatten, når det handler om den færøske abortmodstand eller homoseksuelles rettigheder.
»Vi ligger ikke under for Indre Mission eller konservative kræfter. Men vi kan ikke trække den danske samfundsmodel ned over hele Europa. Det er ikke en menneskerettighed at få en abort, siger Troels Lund Poulsen, der dog selv er tilhænger af fri abort og personligt er glad for, at katolske Buttiglione ikke fik plads i EU-kommissionen.
»Han gik alt for langt i sine udtalelser,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her