Læsetid: 3 min.

Valg mod svære odds

Østjerusalem bliver et af mange springende punkter i valget af ny palæstinensisk selvstyreformand, der skal finde sted den 9. januar
15. november 2004

TEL AVIV – Straks efter at have udskrevet valg af ny selvstyreformand, opfordrede den palæstinensiske ministerpræsident, Ahmed Qureie, USA og EU til at sikre, at alle også får lov at stemme. I dette ligger først og fremmest spørgsmålet om Østjerusalem, hvis 225.000 palæstinensiske indbyggere ifølge dele af Ariel Sharons regering ikke skal deltage, fordi bydelen er annekteret af Israel og vil forblive israelsk.
»Men det drejer sig også om andet,« siger den palæstinensiske journalist Muhammed Abu Khder, der selv bor i Østjerusalem.
»De israelske soldater skal fjernes fra vore byer på Vestbredden, og indtil valget finder sted skal kandidaterne have fuld frihed til at bevæge sig omkring, og det håber jeg, amerikanerne vil hjælpe os med at presse Israel til. Men Sharon vil gøre, hvad han kan for at stille sig i vejen, så jeg er skeptisk.«

Pinligt for Israel
Sagen er allerede blevet en varm kartoffel. Ariel Sharon sagde i går på det ugentlige kabinetsmøde, at han ikke vil udelukke, at Østjerusalems palæstinensere skal have lov til at deltage.
Men hertil sagde industriminister Ehud Olmert, der selv er tidligere borgmester i Jerusalem, at »hvad vil forblive en del af staten Israel, kan ikke være del af valgprocessen«.
»Vi er oppe imod vanskelige odds, men dette kan også blive en meget pinlig sag for Israel,« siger Ibrahim Dakkak, der er medstifter af den palæstinensiske demokratibevægelse.
»På den ene side vil Sharon miste international anseelse ved at nægte os vores ret, og på den anden side vil han nødig være vidne til, at vores system faktisk fungerer efter Arafats død. Jeg er sikker på, at han vil trække tingene ud uden at stille sig i vejen alt for åbenlyst.«
Ligesom Abu Khder betragter Dakkak den manglende bevægelsesfrihed på Vestbredden som et alvorligt problem.
»Jeg er i tvivl om, hvor demokratisk valget bliver, for hvis ikke kandidaterne kan bevæge sig frit er noget af ideen jo gået fløjten,« siger han.
»Og vi kan heller ikke acceptere, at valghandlingen kommer til at finde sted, mens israelske soldater ser til. Jeg er sikker på, at valget vil finde sted, for uden det bryder hele vores system sammen. USA og EU vil også være interesserede, for de ønsker stabilitet i området, men hvilken form valget tager afhænger af omfanget af det pres, de er i stand til at lægge på Sharon.«

Stor vælgerregistrering
Muhammed Abu Khder bygger en del af sin skepsis på vælgerregistreringen til lokalvalget, der er berammet til den 20. december i de første 36 kommuner. Tidligere på året stillede de israelske myndigheder sig i vejen for arbejdet på registreringsstederne i Østjerusalem, hvor det derfor ikke blev gennemført.
Imod dette står Oslo-aftalerne, som fastslår Østjerusalems ret til at deltage i selvstyrets valg. Denne ret blev overholdt, da Yasser Arafat blev valgt som præsident i 1996.
Den danske valgekspert Ole Holtved, der allerede har opholdt sig i landet i et år for at forberede den tekniske side af en palæstinensisk valghandling, siger, at Østjerusalem er en politisk beslutning og derfor ikke hans bord, men bekræfter herudover at palæstinenserne er klar.
»I efteråret lavede vi seks ugers vælgerregistrering til nationale valg og præsidentvalg,« siger han til Information.
»Over 60 procent af vælgerne lod sig registrere, hvilket svarer til 1,1 million mennesker. Det er i sig selv meget positivt, og nu er spørgsmålet, om vi skal give resten en chance til. Der er ganske vist ingen penge at afholde valg for, men jeg har hørt, at Europakommissionen har en pose penge, når det bliver aktuelt.«

Systemet skal reddes
Ibrahim Dakkak fornemmer en stor palæstinensisk seriøsitet i spørgsmålet. Tidligere har den karismatiske Tanzim-leder Marwan Barghouti, der sidder i israelsk fængsel, talt om at stille op til et kommende valg, men dette mener Dakkak ikke vil blive aktuelt.
»Folk har en klar fornemmelse af, at tiden ikke er til politisk teater. Barghouti er utroligt populær, men sidder i fængsel, og lige nu drejer det sig mere om at redde systemet, at komme videre, og det forstår folk,« forklarer han.
»Mahmoud Abbas er den sandsynlige spidskandidat og han vil næppe få megen konkurrence.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her