Læsetid: 4 min.

Velkommen til den nye avis

30. november 2004

Kom endelig inden for i den første udgave af Dagbladet Information i kompaktformat. Vi har glædet os til at vise, at overgangen til det nye, handy format betyder mere fleksibilitet, fokus og bedre overblik, men på nøjagtig det samme udgivelsesgrundlag og de samme værdier, som læserne kender.
Interessen og spekulationerne har været store, siden vi i fredags offentliggjorde, at Information kommer i kompaktformat. Bliver artiklerne nu alt for korte? Er der plads til læserdebat? Ligner den B.T., eller er Information stadigvæk sig selv? Svaret sidder du med i hånden. Avissiderne er halvt så store som tidligere, og sidetallet er fordoblet. Område for område har vi mulighed for at bringe stoffet nøjagtigt i samme omfang som i det gamle format, men med bedre synlighed og fleksibilitet. Alt sammen fordele, skulle man synes.

Og alligevel ikke. For dårligt var nyheden ude, inden den første grædekone ud i medieforskningen var klar til at lukke konceptet og avisen, for nu ville Information automatisk blive tvunget ind i Metro-Xpress-konkurrencen, og det ville blive den visse død, lød argumentet.
Vi kan berolige både bekymrede forskere og ikke mindst vore læsere. Kompaktformatet emmer mere af liv end af død og er så fjernt fra trafikaviser og formiddagspresse, som tænkes kan. Og det er bestemt ingen tilfældighed, at det blev dagbladet Information, der som den første danske morgenavis turde tage springet.

Med omlægningen er det vores ambition at give Information et fremtidssikret format, hvor mulighederne for at præsentere stof af alle de velkendte længder og genrer er til stede, samtidig med at de nye muligheder ved det handy og fleksible format udnyttes.
Der er med andre ord ikke noget, der ikke kan lade sig gøre i dette format som kunne lade sig gøre i det gamle, og avisens historie og værdigrundlag springer forhåbentlig ud af siderne med endnu større kraft end før. Papirstørrelse, dagligt flow og design skal alene gøre præsentationen af det journalistiske arbejde så effektiv som mulig.

Plusserne er mange, og det har været utroligt opmuntrende at konstatere, at Informations kernelæsere for det store flertals vedkommende er enige med os. Læserundersøgelser i foråret var helt entydige i konklusionerne.
Der lægges vægt på værdigrundlag, journalistik og kvalitet – indholdet af avisen er det altafgørende. Læserne satte intet lighedstegn mellem format og kvalitet og var helt opmærksomme på, at der i mange lande i Europa laves kvalitetsaviser i kompakte formater.
Information tager tråden op fra lande som England, Sverige og Frankrig, og ambitionen og målet er at præsentere et seriøst bud på avis i kompaktformat. Vi vil vise, at lødig, saglig og kritisk journalistik inden for politik, samfund og kultur egner sig fint til formatet.

Avisen bliver langt nemmere at håndtere. Hvem kender ikke besværet med at sidde med en morgenavis ved spisebordet, på cafeen eller under transport.
Her er kompaktformatet langt mere praktisk. Lige så vigtigt er den forbedrede læsbarhed. Layoutet er roligt, logisk og nemt at orientere sig i.
Omlægningen giver også en langt mere fleksibel avis. Alle aviser komponeres i dag i opslag, og i kompaktformatet er der langt flere muligheder for at indrette forløbet i den enkelte dags avis efter begivenhederne.
Hele opslag kan meget nemmere vies til et emne og dermed understøtte Informations ønske om at give læserne det maksimale grundlag for egne vurderinger. I dagens avis kan det blandt andet iagttages i temaer om fremtidens velfærd og den europæiske sjæl.

Kompaktformatet skaber fokus. Og det er vigtigt i en avis som Information, hvor der de senere år er blevet taget mange gode initiativer, der desværre ikke altid kommer ud over rampen, men i stedet forsvinder i bunden af de store avissider.
Informations ledere, der er blandt de meste læste elementer i avisen, indtager stadig helt centrale placeringer. Markeret på forsiden og med god plads på denne side og nyskabelsen, den lidt kortere og derfor stadig skarp bagsideleder. Det helt afgørende har været, at der var mulighed for fornyelse af ledergenren, samtidig med at det blev tydeligt markeret, at holdninger og engagement er det væsentligste fundament for denne avis.

Ofte er det sådan, at mange forandringer og forbedringer har en tendens til at forblive usynlige, hvis formsproget er konstant. Derfor vil det nye format også være en klar gevinst i den fremtidige udvikling af avisen.
På et trængt avismarked er der ingen tvivl om, at de aviser, der klarer sig bedst, er de, der klarest kan definere en niche.
Den udvikling er i fuld gang på Information, og fremover skal der arbejdes med at skærpe nichen inden for de områder, som er Informations – politik, den værdibaserede velfærdsdebat, integration, etik, uddannelse og kultur.
Form uden indhold er uinteressant og derfor lægger vi vægt på, at nok er størrelsen på Information forandret, men formatet er det samme.

weis

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her