Læsetid: 3 min.

’Velkommen til republikken Flandern’

Det belgiske højrefløjsparti Vlaams Blok fik tirsdag dommen ’racistisk’ af det belgiske Højesteret. ’En ny start,’ siger lederen af partiet, som har kontakter til højrepartier over hele Europa.
11. november 2004

BRUXELLES – Vlaams Blok bliver opløst i weekenden. Det bebuder formanden for partiet, Frank Vanhecke.
»Vi danner et nyt parti, som ikke bliver begravet af Belgien, men som begraver Belgien,« siger han.
Tirsdag fik Vlaams Blok en dom for, at partiet er racistisk og ikke må opfordre til diskrimination. Racisme er strafbart, både for medlemmer og for dem, der støtter en racistisk organisation. Derfor er der ingen anden udvej end at opløse partiet og danne et nyt, siger ledelsen.
»Det er ligesom med en bil. Du sætter et andet mærke på, men det er stadig den samme bil,« forklarer Serje Vandelblasscha fra partiets kontor i Bruxelles. Derfor er det overhovedet ikke noget problem at bevare de pladser i det belgiske parlament og i de lokale råd, som Vlaams Blok har. »Nu arbejder vi alle for et nyt parti,« siger Vandelblasscha.
Partiet, der beskriver sig selv som »nationalistisk højrefløjsparti med sociale følelser og en liberal politik,« har haft stigende støtte fra vælgerne i de senere år. Ved et valg i 2003 fik blokken 17,9 procent af stemmerne, ved et regionalvalg i juni 24,2 procent. Og i september viste en meningsmåling, at partiet har opbakning fra 26,9 procent af vælgerne i den flamske del af landet.
»Vi er den demokratiske stemme for en voksende grupper af flamlændere, som ønsker at komme ud af Belgien på en ikke-voldelig måde,« skriver Frank Vanhecke.
Det er som taget ud af partiets nye program, hvor de racistiske bemærkninger er forsvundet.

Politisk dom
Partiet betrager dommen som en politisk dom.
»Selv om et politisk parti burde bekæmpes ved valgurnerne, har det belgiske styre forsøgt at bekæmpe Vlaams Blok gennem retssager. Det belgiske parlament, hvor de fransktalende er i flertal, har ændret forfatningen for at begrænse ytringsfriheden,« siger Vanhecke.
Partiets ledelsesmøde søndag skal derfor også beslutte, om spørgsmålet om ytringsfriheden skal prøves ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, siger Serje Vandelblasscha.
Vlaams Blok er kendt for at have gode forbindelser til andre højrepartier i Europa.
I år holdt nogle ungdomspartier fælles sommermøde i Schweiz, og tidligere deltog Vlaams Blok i møder med blandt andre det østrigske Frihedsparti, det franske Mouvement National Republicain – som er en aflægger af partiet Front National – samt med det ungarske højrefløjsparti MIEP, hvis leder Istvan Csurka tidligere har gjort sig bemærket ved
sine antisemitiske kommentarer.

Stuerene nu?
De belgiske medier spørger nu sig selv, om Vlaams Blok benytter anledningen til at blive ’stuerene’ og få mere indflydelse i belgisk politik. Avisen Le Soir drager en parallel til Italien, hvor udskiftning af partiprogrammet og navnet åbnede vejen til regeringen for det tidligere fascistparti.
De store fransk-belgiske aviser advarer mod en koalition med Blokkens efterfølgerparti, det kan føre til en deling af landet, mener eksempelvis La Derniere Heure. Også flamske De Standaard mener, at det nye parti først skal vise, at det har ændret kurs. Men flere flamske aviser skriver, at dommen vil tvinge partiet på en linje, der kan bryde tabuet, og at koalitionsregeringer vil dukke op hen ad vejen.

FAKTA
Vlaams Blok
*Vlaams Blok er et belgisk højreparti, grundlagt i 1977. Dets erklærede mål er et uafhængigt Flandern med de »traditionelle moralske værdier af den vestlige civilisation«. Partiet har tidligere bl.a. opfordret til diskrimination af udlændinge.
*Belgien er opdelt i to sprogområder, flamsk i Flandern og fransk i Vallonien. Knap 60 procent af belgierne taler flamsk, godt 30 taler fransk.
*Traditionelt var det franske Vallonien rig på grund af sin industri, mens der i Flandern boede fattige bønder. I dag er billedet vendt, og Vallonien er præget af arbejdsløshed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her