Læsetid: 3 min.

Abu Ghraib ikke enestående

Nye dokumenter frigivet under loven om offentlig aktindsigt afslører, at amerikanske soldaters overgreb på fanger i Irak er fortsat efter torturskandalen sidste forår
9. december 2004

Mishandling i Irak
BOSTON – Mishandling af tilfangetagne irakere er fortsat efter afsløringen af fysisk og psykisk tortur i det berygtede Abu Ghraib-fængsel sidste forår.
Det fremgår af amerikanske regeringsdokumenter offentliggjort af borgerretsgruppen American Civil Liberties Union (ACLU) tirsdag.
Trods voldsom modstand fra Bush-regeringen fik ACLU overbevist en forbundsdomstol til at beordre frigivelsen af dokumenterne – flere tusinde sider e-mails, maskinskrevne breve og rapporter – i henhold til loven om offentlig aktindsigt (Freedom of Information Act).
Nogle af dokumenterne, som kan findes på ACLU’s hjemmeside, afslører for første gang, at Pentagons eget efterretningsagentur, Defense Intelligence Agency, og forbundskriminalpolitiet FBI – der hører under Justitsministeriet – har forsøgt at sætte en stopper for fysiske og psykiske overgreb på fanger i Irak såvel som i fangelejren i Cubas Guantánama-bugt.
I et enkelt og opsigtsvækkende tilfælde skrev chefen for Defense Intelligence Agency et personligt brev til viceforsvarsminister Stephen Cambone, hvori vidneudsagn fra agenturets civile forhørere i Irak fra dagen før – 24. juni – blev viderebragt. Pentagon oplyste tirsdag, at undersøgelser af sagen straks blev iværksat.

Truet til tavshed
I sit brev refererer DIA-chef, viceadmiral Lowell Jacoby, til to unavngivne forhørere fra hans agentur, der personligt havde overværet fysisk overlast mod irakiske fanger og var blevet truet af de militære forhørere, hvis de skulle finde på at rapportere, hvad de havde set.
De to DIA-forhørere havde iagttaget fanger ankomme til et midlertidigt forhørscenter med brændemærker på deres rygge. »Nogle har hjernerystelse, andre klager over smerter i nyrerne,« skriver de i deres rapport til deres chef i Washington.
En af de to DIA-udsendte har overværet et forhør, hvor den militære forhører slår en fange i ansigtet, indtil »han må have lægehjælp«. Overgrebet blev ikke noteret i forhørsjournalen og vidnet blev anmodet om at forlade lokalet. De to rapportører fortæller endvidere, at de fotos de havde taget som bevis på mishandlingen blev konfiskeret af de militære forhørere.
Deres bilnøgler blev inddraget, deres e-mail blev gennemset og de fik besked om, at de kun måtte forlade forhørscentret efter tilladelse fra militæret.

Slag i ansigtet
I et andet dokument frigivet til ACLU beretter en efterretningsofficer fra DIA i et memorandum om to overtrædelser af Genève-konventionen, som han personligt har overværet i Irak. I det ene tilfælde medvirker han i et forhør, hvor fire-fem underofficerer slår en fange i ansigtet, »mens han prøvede at svare på spørgsmålene.« Efter ca. et kvarter ankommer en højtstående underofficer og beordrer underofficererne, inklusive vidnet, ud af lokalet.
I det andet tilfælde fortæller efterretningsofficeren fra DIA om en razzia mod et privat hjem i Bagdad, hvor de militære forhørere (de udgøres af en hemmelig enhed jægersoldater) var på jagt efter en formodet al-Qaeda-sympatisør. Eftersom han ikke er hjemme arresterer de hans kone og datter på seks måneder og lader resten af familien vide, at de kun vil blive frigivet, hvis manden melder sig. Kvinden og barnet blev løsladt efter tre dages tilbageholdelse.

Pentagon: Vi undersøger
En Pentagon-talsmand sagde tirsdag, at disse episoder bliver undersøgt og at Bush- regeringen ikke vil lade overtrædelser af Genève-konventionen gå ustraffet hen.
Tirsdag sagde demokraten Patrick Leahy, medlem af Senatets retsudvalg, at afsløringerne viser, at der ikke er tale om nogle få rådne æbler. »Fotografier fra Abu Ghraib illustrerer ikke en isoleret begivenhed... Et eller andet sted øverst i regeringshierarkiet blev en politik sat i værk, der udfoldede sig og tilsidst endte i denne skandale.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her