Læsetid: 2 min.

Anklager mod Pinochet fastholdes

Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet har fået et ildebefindende få dage efter en anholdelsesordre. Alligevel fastslog en chilensk domstol i går, at han kan retsforfølges
21. december 2004

Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet har fået et ildebefindende
få dage efter en anholdelsesordre. Alligevel fastslog en chilensk domstol i går, at han kan retsforfølges

Retsopgør
Retfærdighedens time synes at nærme sig for den 89-årige chilenske eks-diktator Augusto Pinochet. En domstol i Chile afviste i går aftes dansk tid Pinochets appelsag, og det betyder, at Pinochet kan tilbageholdes og dømmes for forbrydelser i sin regeringstid, selv om han befinder sig i en hospitalsseng, hvor han er ved at komme sig efter et slagtilfælde. En føderal dommer gav i sidste uge ordre til Pinochets anholdelse for overtrædelser af menneskerettighederne gennem hans 17-årige militærregime, der sluttede i 1990. Omkring 3000 mennesker blev henrettet eller forsvandt under Pinochets styre, og endnu flere blev drevet på flugt eller lever med traumerne fra diktaturets torturkamre. Konkret står Pinochet nu tiltalt for sin rolle i Operation Kondor, en sydamerikansk alliance mellem militærdiktaturer i 1970'erne, der havde til formål at udslette politiske modstandere. I lørdags blev eks–diktatoren hasteindlagt efter et ildebefindende. Pinochets forsvarere og familie insisterer på, at den tidligere diktator er for svækket til at gennemgå rettergang, mens anklagere og menneskerettighedsforkæmpere beskriver Pinochets seneste ildebefindende som endnu en velkendt manøvre for at forhale retsprocessen og gøre indtryk på dommerne. »I dag har det vist sig, at vi havde ret. Pinochets helbred er i perfekt tilstand til en retssag, og vi er sikre på, at han også vil være i stand til at udstå sin straf,« sagde menneskerettighedsadvokaten Eduardo Contreras efter dommen i går.

Historisk vendepunkt
Pinochets ofre har ventet årtier på retfærdigheden – og de har holdt vejret, mens appeldomstolen i Santiago tog stilling til en anmodning fra forsvaret om, at anklagen skal annuleres med henvisning til den aldrende eks-diktators svage helbred. At Pinochets forsvarere nu har tabt appelsagen, er et historisk vendepunkt i retsopgøret med én af Latinamerika mest berygtede diktatorer. Som eks–præsident har Pinochet nydt parlamentarisk immunitet i kraft af den forfatning, han selv forfattede i 1980. Chiles retssystem har siden levet i skyggen af Pinochet-æraen, men fik i år 2000 omstødt diktatorens immunitet, så han kunne retsforfølges. Hidtil er det lykkedes Pinochet at undslippe retsforfølgelse med henvisning til alder, dårligt helbred og mild demens, men Pinochets imponerende fremtræden under et fjernsynsinterview sidste år gav anklagerne nyt blod på tanden. Embedsmænd på det militærhospital i Santiago, hvor Pinochet i øjeblikket er indlagt, siger, at Pinochets tilstand ikke længere er kritisk. Pinochet har genvundet bevidstheden og evnen til at bevæge sig, og hans helbred er ved at blive bedre. Han vil dog fortsat være indlagt for at afvente flere test. Pinochets forsvarere ventes at appellere gårsdagens dom til Højesteret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her