Læsetid: 1 min.

Basis for enighed om skoleprøver

S bliver nødt til at acceptere obligatoriske test i folkeskolen, siger Venstres uddannelsesordfører
11. december 2004

kompromis
Anklager om forligsbrud er erstattet af forhandlingsiver. Med PISA-undersøgelsen i hånden foreslår Socialdemokraterne nu et nationalt kompromis for folkeskolen. Men der skal sluges nogle kameler, hvis det skal realiseres. Regeringen betinger sig nemlig, at skolerne gennemfører obligatoriske test på forskellige klassetrin, og det afvises foreløbig af uddannelsordfører Pernille Blach Hansen (S).
»Det er ingen hemmelighed, at vores udspil ikke indeholder obligatoriske test. Vi mener, at det bør være op til den enkelte skole at beslutte, hvilken test man vil bruge og hvornår,« siger hun. Hvor Socialdemokraterne foreslår tre forskellige it-baserede test, ønsker regeringen såkaldte profiltest, hvor en computer, på baggrund af en indgangstest, udformer et opgavesæt rettet mod den enkelte elevs behov.
»Det kan i princippet betyde en uendelig række test, som tilgodeser elevens behov og samtidig forhindrer, at undervisningen rettes mod testen,« siger Venstres uddannelsesordfører, Gitte Lillelund Bech. Til trods for uenighederne om hvordan, der skal testes, er S og V enige om, at der skal strammes op på evalueringskulturen. Socialdemokraterne taler for en forbedring af lærernes uddannelse samt et øget fokus på de tosprogede elever, og hos Venstre ser man lyst på muligheden for at nå til enighed. »Jeg er da glad for, at de er vendt, og mange af deres forslag ligger tæt op ad vores ideer. Nu må vi så se, hvor langt de vil rykke sig i testspørgsmålet,« siger Gitte Lillelund Bech. Hos Dansk Folkeparti er man mere forbeholden over for det socialdemokratiske udspil: »Det lugter lidt af overbudspolitik, men jeg ser da gerne, at de kommer ind i kampen, fremfor bare at forsinke processen med at forbedre folkeskolen,« siger Louise Frevert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her