Læsetid: 3 min.

Behovet for nødhjælp vil vare ved længe

Verden står over for en af de største nødhjælps-opgaver i mands minde. Det er ikke nok med rent drikkevand og mad
31. december 2004

Nødhjælp
Over fem millioner mennesker langs kysterne ved Det Indiske Ocean er blevet hjemløse efter flodbølgekatastrofen. I går, fire dage efter tsunamien hærgede i Sydøstasien, var nødhjælpen kun nået frem til et fåtal af de overlevne. Provinsen Aceh i det nordlige Sumatra, som ligger tæt på det undersøiske jordskælv centrum er nærmest jævnet med jorden. Tabstallet blev ifølge Reuters opgjort til over 123.000 døde ved redaktionens slutning i aftes.
Sundhedseksperter advarer om, at sygdomme og sult potentielt kan fordoble antallet af døde efter det undersøiske jordskælv, med mindre de nødvendige forsyninger af rent vand, mad og medicin når frem i tide. Men ødelagte veje og de store afstande var skyld i, at nogle af de hårdest ramte områder stadig ikke havde fået gavn af den nødhjælp som flere lande og organisationer forsøger at nå frem med, skriver nyhedsbureauet AFP. Reuters melder, at over 60 organisationer og lande tilsammen har givet lovning på 220 millioner dollar foruden de fly og skibe, der er sendt afsted med nødforsyninger.
Men samtidig med, at en øjeblikkelig indsats er påkrævet, vil der på lang sigt være brug for ekstra hjælp til de berørte lande, hvis de skal tilbage til samme niveau som før.
»Det handler ikke kun om at sørge for mad og rent drikkevand. Hele byer og landsbyer skal bygges op fra grunden,« sagde Rod Volwary fra nødhjælpsorganisationen CARE Canada til Reuters.
I Sri Lanka, som er blandt de hårdest ramte lande skønnes det, at over en million mennesker har brug for nødhjælp. Over 22.800 mennesker døde, da flodbølgen ramte landets kyster, skriver det franske nyhedsbureau AFP.
Journalist Lotte Ladegaard, der bor i Hikkaduwa i Sri Lanka beretter om omfattende skader, som det vil tage år at udbedre: »Infrastrukturen er fuldstændigt ødelagt. Toget er kørt af sporet og er væltet. Der ligger murbrokker overalt. Alt, hvad der var lavet af træ eller gamle murbrokker, er styrtet sammen. Kun ting der var meget solide står tilbage.«

Alle hytter væk
Da Lotte Ladegaard i går var på vej til hospitalet for at lede efter en forsvundet pige, bemærkede hun, at fiskernes både stod på den forkerte side af kystvejen. Ikke en eneste af deres hytter stod tilbage:
»Det, der står tilbage, ligner en anden krigs ruin. Folk har mistet alt. Selv dem, der ser ud, som om de klarer sig, har mistet deres indtægtsgrundlag og vil få det svært de næste måneder og år.«
Hun frygter, at vi endnu ikke har set det værste.
»Det er ikke nu katastrofen for alvor er sket. Katastrofen sker om nogle måneder, når folk skal have gang i en forretning, som de ikke kan genopbygge, fordi de ikke har penge,« siger hun.
FN’s flygningeorganisation UNCHR har gennem mere end 20 år hjulpet internt fordrevne på Sri Lanka og sendte som noget af det første ekstra hjælp til landet, hvor folk nu både er fordrevet af interne stridigheder og naturkatastrofen:
»Disse folk står over for en dobbelt forflytning, og vi står over for et kolossal udfordring i fremtiden,« sagde lederen af UNHCR’s afdeling i Sydøstasien Janet Lim på et hastemøde i går.

Desperat situation
I Indonesiens Aceh provins i det nordlige Sumatra, som ligger tæt på epicenteret bliver situationen mere og mere desperat. Flere områder i provinsen, hvor over 45.000 er dræbt, var i går fortsat afskåret fra omverden, rapporterer det franske nyhedsbureau afp. Kilder i Indonesiens Sundhedsministerium har oplyst over for Reuters, at man torsdag anslog, at antallet af døde var over 80.000, omkring 28.000 flere end, hvad de første meldinger lå på:
»En stor del af Aceh, som var tættest på jordskælvets epicenter, er blevet jævnet med jorden, og den lokale befolkning mangler omgående ly og basale fornødenheder,« sagde FN’s flygtningehøjkommisær, Ruud Lubbers, ifølge AFP.
Langt størstedelen af den hjælp, der trods alt nåede frem til den hårdt ramte provins var lokal, skriver det tyske nyhedsbureau DPA. Selv om den internationale hjælp begynder at komme til området, er en stor del af hjælpen fra lokale, der ikke har meget erfaring i at håndtere nødhjælpsopgaver i så stor skala.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her