Læsetid: 3 min.

Berlusconi frikendt

Som følge af forældelsesfristen blev Berlusconi fredag frikendt for en anklage om bestikkelse
11. december 2004

KORRUPTIONsanklage
En anklage om bestikkelse mod Italiens ministerpræsident, Silvio Berlusconi, blev fredag droppet med henvisning til, at den var forældet. Kendelsen, som blev læst op i en tætpakket retssal i Milano, antydede, at den 68-årige ministerpræsident var skyldig i anklagen, men ikke kunne dømmes på grund af forældelsesfristen.
Afgørelsen faldt i den såkaldte SME-sag, der stammer fra 1985. SME var et statsligt fødevareselskab ejet af statens holdingselskab IRI, der dengang havde Romano Prodi som formand. I disse års privatiseringer af statslige selskaber satte Prodi SME til salg, og der blev skrevet kontrakt med finansmanden Carlo de Benedetti. Men salgsprisen fandt Italiens daværende statsminister Bettino Craxi for lav, og han opfordrede under hånden sin gode ven og protegé Berlusconi til at gå sammen med spaghetti-kongen Barilla og opfinderen af Nutella og Kinder-æg, Ferrero om at byde over. Ved den efterfølgende voldgiftsret ved retten i Rom, blev de Benedettis kontrakt kendt ugyldig.
Anklagen mod Berlusconi, der blev rejst den 12. marts 1996 efter arrestation af formanden for det romerske dommerkollegium, Renato Squillante, lød på bestikkelse af dommere i sager han eller hans firmaer var involveret i.
Flere af disse sager er af indviklede retstekniske årsager enten blevet skilt ud fra hinanden eller er blevet samkørt, og Berlusconis tidligere ven, advokat og forsvarsminister, Cesare Previti, er tidligere i år blevet idømt i alt 15 års fængsel for at være den, der har betalt pengene til dommerne, og Renato Squillante er idømt otte et halvt år for at have modtaget dem.Af ligeledes indviklede retstekniske årsager er sagen mod Berlusconi blevet skilt ud fra sagerne mod Previti og de bestukne dommere.

Mistænkelige overførsler
Rettens opgave, hvis ikke sagen var kendt forældet, var at afgøre om det er bevist, at pengene, der er havnet i den romerske dommers lommer stammer fra Berlusconi, og at de er betaling for gunstige udfald af retssager. Anklagemyndigheden har fremlagt materiale, der bl.a. viser følgende transport: Den 6. marts 1991 overføres 434.404 dollar fra en schweizisk konto tilhørende Berlusconi til en konto, også schweizisk, tilhørende Previti. Dagen efter overføres nøjagtigt samme beløb fra Previtis konto til en konto i et Panamaregistreret selskab. Denne konto tilhører dommer Squilante.
Anklagemyndigheden har desuden i alle de romerske bestikkelsessager rådet over kronvidnet Stefania Ariosto.

To advokaters had
Denne kvinde var i begyndelsen til midten af 1990'erne en del af Berlusconis entourage. Kæreste med en anden af Berlusconis husadvokater, Vittorio Dotti, der ligesom Previti gjorde karriere i Forza Italia. Previti blev forsvarsminister i den første Berlusconi-regering i 1994. Dotti blev formand for Forza Italias gruppe i deputeretkammeret. De to advokater hadede hinanden, og det blev den direkte årsag til, at Stefania Ariosto gav sig til at samarbejde med anklagemyndigheden, da hendes kæreste, den blødere og muligvis lovlydige Dotti, tabte magtkampen til Previti om Berlusconis gunst. "Mytoman", kalder Berlusconi hende, og der er da også et skær af kulørte romaner over hendes vidnesbyrd om middagsselskaber og sejlture, hvor værten Berlusconi uddelte bankbøger med betydelige beløb til selskabets herrer og kostbare juveler til damerne. Men det er ikke en hemmelighed. Denne skik indrømmer Berlusconi gerne.Han bekræfter derimod ikke Stefania Ariostos vidneudsagn om, at hun personligt var til stede i en af de fashionable roklubber langs Tiberen, hvor der kun er medlemsadgang for de stenrigeste, og hvor hun så Previti give dommer Squilante en brun kuvert med store sedler. Men at Previti er dømt skyldig, er for retten ikke ensbetydende med, at Berlusconi også er er det. Den skal finde det bevist, at Previti handlede i hans interesse og ikke i sin egen.
Her er det ikke tilstrækkeligt, at sund fornuft og folk på gaden vurderer, at Previti ingen personlig interesse har i at bestikke dommere, mens Berlusconi har det i rigt mål.SME-sagen skulle have været bragt til doms forlængst, men den måtte for en tid falde, da Berlusconi-regeringen vedtog den omstridte lov om immunitet for dem, der beklædte statens fem højeste embeder. Men denne lov blev af den særlige forfatningsdomstol kendt ugyldig, så den blev genoptaget – dog med det for Berlusconi gunstige handicap, at dommerkollegiet på tre er blevet udskiftet, sagen har skullet begynde forfra, og at en del af anklagerens materiale har skullet fremskaffes på ny.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her