Læsetid: 6 min.

Blir’ det i familien?

TV 2’s bestyrelsesformand har tætte forbindelser til Jyllands-Posten. Jyllands-Posten vil gerne købe TV 2. Og kulturministeren vil gerne sælge til en dansk medievirksomhed. Et tilfælde?
3. december 2004

Tv 2-salg
Forklaringen kan være nepotisme. Eller forklaringen kunne være, at Danmark er et lille land. Ikke desto mindre er der et forbavsende antal sammenfald, når man kigger på persongalleriet omkring salget af TV 2.
På onsdag går det praktiske arbejde med at finde en køber til TV 2 i gang. Senest onsdag klokken 12.00 skal interesserede købere nemlig afgive et første og uforpligtende bud på Danmarks største tv-station. Hvem der i sidste ende kommer til at løbe med stationen på Kvægtorvet besluttes tidligst i løbet af foråret, men flere medievirksomheder har allerde meldt ud, at de meget gerne vil lave landsdækkende tv fra Odense.
Et af de mediehuse, der har udvist stor interesse for TV 2 er fusionsbutikken JP/Politikens Hus, og et bud herfra, eventuelt i et samarbejde med underholdningskoncernen Egmont vil helt sikkert være at finde i bunken af købstilbud på onsdag.
Da salgsbetingelserne for TV 2 blev fremlagt af kulturminister Brian Mikkelsen den 28. oktober år, mente flere iagttagere, at de var som skåret til JP/Politikens Hus. Prisen blev talt ned og pengestærke udenlandske virksomheder som eksempelvis mediemogulen Rupert Murdoch skræmt væk i regeringens oplæg til et salg. TV 2 skal bevares på danske hænder.
Hvad der imidlertid blev forbigået i tavshed af de danske medier i den forbindelse var, at TV 2’s bestyrelsesformand, Niels Boserup, der var blevet udnævnt til TV 2-formand blot otte dage før offentliggørelsen af salgsbetingelserne for TV 2, havde endog meget tætte forbindelser til den ene part i JP/Politikens Hus.

Tidligere JP-mand
Niels Boserup er administrerende direktør for Københavns Lufthavne. Men derudover var han indtil den 20. oktober i år medlem af bestyrelserne i Jyllands-Postens Fond og Jyllands-Posten Holding A/S, der ejer halvdelen af JP/Politikens Hus. En mand med meget tætte relationer til en af de mest oplagte købere af TV 2, sidder med andre ord i spidsen for TV 2. Er det et tilfælde? Et problem?
Ringer man rundt til danske og skandinaviske mediehuse, der udover JP/Politiken har udtrykt interesse for TV 2, får man diplomater i røret. Brian Mikkelsen er en guttermand, og Niels Boserup er en fin fyr, lyder meldingerne.
Informationschef i MTG Niels Jørgen Langkilde vil efter en times betænkningstid og en snak med MTG’s administrerende direktør Jørgen Madsen gerne udtale sig om Niels Boserup.
»Vi ser ikke nogen problemer i, at Niels Boserup sidder som bestyrelsesformand for TV 2,« er hans korte kommentar.
Samme melding kommer fra en anden potentiel køber, Det Berlingske Officin, som også har udvist interesse for at blive ejer af TV 2. Koncernchef Joachim Malling:
»Jeg vil ikke udtale mig om salgsprocessen som helhed, men jeg har fuld tillid til Niels Boserup som en professionel bestyrelseformand og hans evne til at skille tingene ad.«
Og måske er det ikke noget at være nervøs for. Det mener Frands Mortensen, professor på Aarhus Universitet og medieforsker i hvert fald heller ikke.
»Det er et lille land det her. De kender jo alle sammen hinanden i den branche,« siger han og gætter på, at det med stor sandsynlighed bliver TV 2’s administrerende direktør, Peter Parbo, og TV 2’s økonomidirektør, Anders Kronborg, som kommer til at stå for kontakten til ministeriet, når det angår salget.

Styregruppe
Rent formelt kommer Niels Boserup ikke til at have noget med salget af TV 2 at gøre. Der er nedsat en styregruppe med embedsmænd fra Kulturministeriet, Finansministeriet, og folk fra henholsvis Danske Markets og advokatfirmaet Kromann Reumert, der skal stå for det praktiske i forbindelse med salget. Styregruppen refererer til kulturministeren, der sammen med resten af regeringen i sidste ende tager den endelige beslutning om, hvem der skal købe TV 2.
Alligevel er der flere, der mener, at JP/Politiken har et forspring, fordi Boserup sidder som bestyrelsesformand. Per Nikolaj Bukh, professor på Handelshøjskolen i Århus, er en af dem. Ikke fordi han tror, at Boserup direkte vil kunne påvirke salgsprocessen til fordel for JP/Politiken. Men fordi et salg af stationen til JP/Politiken åbner op for, at Boserup kan blive i stillingen som formand, da han jo har gode relationer til JP.
»Når salget er foretaget, og man går over i en implementeringsfase, så går gennemførelsen af salget nemmere, hvis man har en bestyrelse, der er positiv over for den nye ejer og derfor kan fortsætte. Det har noget at sige i en virksomhed som TV 2, hvor hensynet til medarbejderne vejer temmelig tungt. Hvis medarbejderne ikke synes, at det er en god ide, har man et problem, og hvis en ny ejer udskifter direktøren og bestyrelsen, så vil medarbejderne formodentlig blive negativt stemt. Så bare det at man kan køre videre med den samme direktion og bestyrelse efter et salg vil være hensigtsmæssigt.«
Hans kollega på Copenhagen Business School, lektor, cand.merc. et jur. Caspar Rose, afviser, at Niels Boserup rent juridisk har et habilitetsproblem. Men rent moralsk mener han, at det kan være problematisk, at Boserup sidder, hvor han gør.
»Man har jo ikke den objektivitet, som man ellers ville have, hvis man var en udefrakommende, der ikke tidligere havde været tilknyttet et bestemt dagblad,« siger Caspar Rose.

Uformel kontakt
Caspar Rose bidder særligt mærke i, at man har nedsat en ministeriel styregruppe til at vurdere de indkomne tilbud og indstille til politkerne, hvem der skal gå videre til næste fase i salgsprocessen.
»Netop derved har man jo taget højde for, at man rent formelt set havde nogle inhabilitetsproblemer. Men en bestyrelseformand som Boserup vil altid kunne trække i trådene, og det helt uformelle spil, som mange gange er det vigtigste, har man ikke garderet sig imod. Man kan sagtens være inhabil på det uformelle plan,« siger Caspar Rose.
Netop på det uformelle plan er der kontakt mellem Niels Boserup og JP/Politikens Hus. Boserup er medlem af Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, hvor erhvervsledere mødes jævnligt og netværker. Boserup er medlem af VL-gruppe 1, den mest magtfulde VL-gruppe i Danmark. I den gruppe sidder også Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden og direktør i Egmont Søren E. Jakobsen, der har ansvaret for Egmonts investeringer på tv-området.
Niels Boserup selv afviser, at der skulle være et problem i, at han er vandret direkte fra JP til TV 2 netop som forhandlingerne om et TV 2-salg går i gang. Da han blev ringet op af kulturminister Brian Mikkelsen den 20. oktober og tilbudt jobbet, spurgte han specifikt ministeren, om det var et problem, at han havde en fortid på JP. Det afviste Brian Mikkelsen.
»Det ville jeg have afklaret med det samme. Og som ministeren også har sagt, så er det jo ikke mig, der skal sælge TV 2. Jeg er formand for en virksomhed, som ejeren har besluttet at sælge en del af. Det har man hyret Danske Bank til, og jeg er ikke med i udvælgelsesprocessen.«
– Hvad bliver din rolle i salgsprocessen?
»Den bliver at præsentere virksomheden. Jeg har ikke nogen indflydelse på, hvem der får TV 2.«
– Betyder det noget, at du kender JP indefra?
»Jeg vil sige, at hvis vi ser på mine egne kvalifikationer, så kan man sige, at det at jeg har et vist kendskab til mediebranchen i forvejen, måske gør, at mit formandsjob bliver lidt nemmere end for en, der kom fra et nordjysk teglværk.«
– Du sidder i VL-gruppe med Søren E. Jakobsen og Tøger Seidenfaden, der er mulige parter i den kommende salgsproces. Hvad betyder det, at du kender dem, og at de kender dig på et mere uformelt plan?
»Jeg mener ikke, at det betyder noget. Havde jeg følt, at der var en konflikt, havde jeg ikke påtaget mig jobbet. Så kan du sige, at jeg kender Gud og hver mand i erhvervslivet, men hvis det skal være udgangspunktet, så er der ikke meget, jeg kan påtage mig. For jeg kender mange.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her