Læsetid: 1 min.

Den blonde filmhelt er død

Ib Mossin er død, 71 år. Han debuterede 20 år gammel i dansk films første ungdomsfilm, ’Farlig Ungdom’
22. december 2004

Nekrolog
Ib Mossin havde sin store tid i 1950’erne, hvor teenagekulturen for alvor slog igennem og han en periode angiveligt modtog 100 fanbreve om dagen, hovedsageligt fra 14-16-årige piger.
Hans blonde maskulinitet og udprægede glamour-ydre gjorde ham til den typiske helteskuespiller, men bag det kønne ansigt havde han også noget robust, som var et resultat af en fattig opvækst i Thyborøn og tidlige teenageår som messedreng og fisker.
»Der var ikke meget menneskeligt, der var fremmed for mig, da jeg var 15 «, har han udtalt, og de tidlige erfaringer drog han god nytte af, da han som 20-årig debuterede i dansk films første ungdomsfilm, Farlig ungdom (1953). Hans præstation som den gradvis kriminelle maskinlærling Egon med anderumpen gjorde ham straks verdensberømt herhjemme og forblev hans bedste.

Instruktør-skure
Siden fulgte han op med en nydelig indsats i det lige så realistiske trækkerdrenge-drama Bundfald (1957), men ellers var der dømt Far til fire og Morten Korch-film på stribe, for Mossin kom i stald hos ASA-dronningen Alice
O’Fredericks.
Hun gjorde et stort nummer ud af ham, og det blev på en måde hans skæbne. Han blev medinstruktør på hendes sidste vakkelvorne Korch-film og fortsatte i samme instruktør-skure, med undtagelse af den mere ambitiøse, men mislykkede fisker-film Stormvarsel (1968), skrevet i samarbejde med forfatteren Knud Holst.
I de senere år sås han af og til i sikkert spillede småroller. Han udgav sin selvbiografi Filmhelt til tiden i 1999.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her