Læsetid: 1 min.

Bush anklaget for torturansvar

2. december 2004

*Både præsident Bush og USA’s forsvarsminister Donald Rumsfeld søges nu bragt for retten for USA’s brug af tortur mod irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet i Bagdad. Bush er målet for en gruppe canadiske advokaters anklager, godkendt af Canadas fredsdommerembede og indgivet under henvisning til FN's Torturkonvention, som både USA og Canada har tiltrådt. Anklagerne omfatter ikke kun aktiviteterne i Abu Ghraib, men også metoderne anvendt mod fanger i Guantanamo-fængslet på Cuba, som Internationalt Røde Kors i en aktuel rapport til Pentagon beskriver som »sidestillet med tortur«.
Den canadiske statsadvokat skal inden for otte dage tage stilling til, om sagen kan køre videre.
Samtidig har det amerikanske Center for Constitutional Rights på vegne af fire tidligere Abu Ghraib-fanger stævnet Donald Rumsfeld, daværende CIA-direktør George Tenet samt daværende øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Irak, generaløjtnant Ricardo Sanchez for tortur-ansvar i det irakiske fængsel. De irakiske eksfanger har indgivet stævningen til de tyske myndigheder, fordi tysk lovgivning giver mulighed for at retsforfølge krigsforbrydelser og krænkelser af menneskerettigheder på tværs af landegrænser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her