Læsetid: 1 min.

Dylans krønike samt to gode skiver

Nogle af Informations anmeldere blev bedt om at foreslå og motivere tre julegaver – uden at tage særlig hensyn til den kunstart, de plejer at skrive om. Første del blev bragt 11. december. Hermed er serien slut
14. december 2004

Årets musikalske sensation var en bog: Bob Dylans Chronicles Vol. 1 (Krøniker), en født klassiker udi den musikalske selvbiografi – på linje og niveau med, men også væsensforskellig fra f.eks. Louis Armstrongs Mit liv i New Orleans, Miles Davis Miles – The Autobiography, Marianne Faithfulls Faithfull og Brian Wilsons Wouldn’t It Be Nice. Dylan går alt andet end kronologisk til værks og bogen kredser især, men ikke kun, om læreårene i New York City fra 1960 til 1963. Dylan er en elegant stilist, der besidder en forrygende hukommelse, også selv om det ikke står skrevet i stjernerne, at hvert ord her er den pure sandhed. Snarere udgør de som helhed et livsfortolkende projekt, delvis drevet af Dylans harme over de mange unøjagtigheder, han mener at have fundet i de mange biografier om ham. Uundværlig, monumental og guf for såvel fag- som lægmand, på grund af det høje litterære niveau.
Den største åbenbaring på musikfronten var uden sammenligning Brian Wilsons sangcyklus Smile (Warner), der efter en 37-38 års ventetid endelig materialiserede sig. At den var ventetiden værd er vist en underdrivelse – det er svært at få øje på noget, der bare minder om dette voldsomt begavede popeksperimentarium på nutidens pluralistiske, men også sært statiske scene. Julegaven til Dem selv!
Skal det være dansk, er der næppe noget mere weird og dog alligevel sært indbydende end tentetten Efterklangs sfæriske Tripper (Leaf/VME) at komme efter. Pladen lever i dén grad op til sin titel qua sin mættede atmosfære, sære drømmerier og storladne klangflader og passer perfekt til to-tre gram pollenmarok (vi har testet kombinationen; den virker!). Og selv om Efterklang tilhører den eksotiske undergrund herhjemme, er Tripper faktisk udsendt i det meste af Europa, USA, Canada, Japan, Australien og Sydafrika. Så mon ikke de gør Aqua kunsten efter (not)?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu