Læsetid: 2 min.

EU-forfatningen skal ikke til folkeafstemning i Sverige

Den svenske riksdag vil godkende EU's nye forfatning i december 2005 efter en bred folkelig debat, men uden folkeafstemning
9. december 2004

Sverige og EU
Svenskerne skal ikke til stemmeurnerne om den nye EU-forfatning. Men der skal være en bred folkelig debat om den nye traktat. Det stod endeligt klart i går efter et møde mellem den socialdemokratiske regering og Sveriges fire borgerlige og EU-positive partier, som sammen udtalte, at de i stedet vil sikre en bred vælgerdebat om forfatningen gennem nationale og lokale debatter, diskussioner og møder før afstemningen i Rigsdagen, som vil finde sted i december 2005. Med beslutningen om at ratificere EU-forfatningen – det er kun den yderste venstrefløj og EU-modstanderpartiet Junilistan, der er modstandere – i slutningen af 2005 sikrer endvidere ja-partierne, at EU-diskussionen ikke kommer til at spille ind ved næste valg til Riksdagen i 2006.
Statsminister Göran Persson, som holdt mødet sammen med de fire borgerlige partiledere Fredrik Reinfeldt (Moderaterna), Lars Leijonborg (Folkpartiet), Maud Olofsson (Centerpartiet) og Göran Hägglund (Kristdemokraterna), var glad efter gårsdagens møde og var også venligt indstillet over for Centerpartiets leder, Maud Olofsson, som har foreslået nedsættelsen af et særligt ’demokratikonvent’, der vil kunne lave udredninger og seminarer om EU før afstemningen, og som ifølge Olofsson vil kunne sikre en mere fremtidsrettet debat, der også er »bredere end de spørgsmål, som er knyttet til selve forfatningen«.
Mindre tilfredse var som ventet Vänsterpartiet, Miljöpartiet og Junilistan, der alle har krævet en svensk folkeafstemning, alternativt at EU-traktaten ikke godkendes før efter næste valg til Riksdagen.
Junilistans leder Nils Lundgren affærdigede i går over for Dagens Nyheter hele konstruktionen som »en bankeplade, som de oppositionelle elementer har fået til at afreagere på«.
Partiets informationschef Jesper Katz sagde til den svenske avis, at ja-partierne forsøger at komme helt uden om at diskutere forfatningen ved at »blande kortene så de forsvinder« gennem forslaget om, at diskussionen skal fokusere på Unionens udvikling på længere sigt.
Maud Olofsson afviste venstrefløjens anklager: »Forandringer af EU behøver ikke nødvendigvis at diskuteres i lov sammenhæng. Det (konventet, red.) er en måde som Sverige i fremtiden kan vælge at tage debatten om, hvordan vi gør EU bedre,« hed det.
11 af EU’s medlemslande ventes at skulle til folkeafstemning om den nye forfatning herunder Danmark. Traktaten skal vedtages enstemmigt af alle EU’s medlemslande. Den seneste danske meningsmåling offentliggjort i Børsen mandag siger, at 45,9 procent af danskerne i dag ville stemme ja til forfatningstraktaten, mod 22,6 nej.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu