Læsetid: 2 min.

EUROPA - OVERBLIK

21. december 2004

Jomfru Marias dyd anfægtes
Den katolske kirke i Frankrig kommer jomfru Maria til undsætning ved at fordømme to nye bøger, der sætter spørgsmålstegn ved, om hun var jomfru, da hun fødte Jesus. I en erklæring fremsætter kirken skap kritik af af to bøger, der er blevet bestsellere op til jul: Maria, Jesu mor, der er skrevet af den katolske journalist Jacques Duqeusne og Maria, En Dogmatisk Rejse af den dominikanske teolog Dominique Cerbelaud.
»Disse bøger krænker den katolske tro,« fastslår biskop Jean-Louis Brugues, leder af de franske biskoppers teologiske kommission. Siden Vatikanet i 1960’erne opgav sin praksis med at udsende en liste over forbudte bøger, har den katolske kirke kun sjældent kommenteret nyudgivelser. »Det sker så sjældent, at man kan kalde det en begivenhed«, skrev den katolske avis La Croix i sidste uge. De to bøger anfægter et centralt dogme i katolsk tro ved at sætte spørgsmålstegn ved, om Jesus virkelig blev undfanget af Helligånden. nil

Djævlelære bliver pensum
Det pavelige universitet Regina Apostolorum i Rom vil i næste semester udbyde en kursusrække i såkaldt dæmonologi, der bl.a. omfatter undervisning i djæveluddrivelse. Det sker for at ruste vordende patere (katolske præster, red.) til kamp mod satanistiske sekter, der har stigende udbredelse i Italien og angiveligt samler tusindvis af tilhængere, især unge mennesker. »Satanismen er en trussel mod Europas humanistiske, religiøse og kulturelle værdier,« forklarer Carlo Climati, forfatter og underviser på kurset, til Le Nouvel Observateur.
Dæmonologikurset, der skal studere djævle-referencer i de hellige tekster og patologien hos ’besatte’ vil desuden benytte to professionelle eksorcister, der skal kaste lys over, hvordan der skelnes mellem personer, som behøver psykiatrisk bistand, og personer, som er besatte af dæmoner. I Milano-området blev syv unge tilhængere af sekten Satans Bæster i juni anholdt og tiltalt for at have myrdet tre af deres venner og drevet to andre til selvmord. nil

Attraktion frem for magt
»Lykkes det for ukrainerne at sikre deres demokrati gennem ægte frie valg og forpurre, at et autoritært russisk imperium genopstår, er det i høj grad, fordi Bush-regeringen og den Europæiske Union har gjort fælles front mod Putin. Heri kan ligge perspektiv for det fremtidige transatlantiske samarbejde. Ukraine-krisen viser, hvor vital en rolle Europa spiller i forhold til at præge politik og økonomi i nationerne umiddelbart uden for dets egne stadigt ekspanderende grænser. Historisk og geografisk har tilfældet villet, at det europæiske paradis på tre sider er omgivet af problemstater fra Nordafrika over Tyrkiet og Balkan til den tidligere Sovjetunion. Europa imødegår ikke disse farer med militærmagt, men med attraktionskraft. EU er blevet en gigantisk politisk og økonomisk magnet, hvis største aktiv er den tiltrækning, det udøver på sine naboer. Europas udenrigspolitik hedder udvidelse. Dets vigtigste udenrigspolitiske instrument er unionsmedlemskab som madding. EU er et liberalt imperium baseret, på frivillighed, der ekspanderer i det omfang, at andre ønsker at bidrage til det og i denne proces absorberer potentielt katastrofale konflikter og problemer. Et Europa, der udvikler sig i denne stabiliserende retning for sine omgivelser, er for USA en større strategisk fordel end europæiske militærdivisioner i Irak.«
Robert Kagan, neokonservativ amerikansk ideolog, i Die Welt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu