Læsetid: 2 min.

Flad fakir uden sømmåtte

’Fakiren fra Bilbao’ er julens danske bud på en fantasyfilm for hele familien. Desværre får magien aldrig rigtig luft under vingerne
24. december 2004

Ny film
Et gammelt spøgelseshus. En kostbar kæmpediamant. To skrupelløse vaneforbrydere. Og et stinkende spøgelse, der går under navnet Fakiren fra Bilbao.
Hvad mere kan vi ønske os?
M&M Productions har sat alle sejl til for at skabe julens danske bud på en fantasyfilm for hele familien. En sjælden genre i dansk sammenhæng, for det koster kassen at bygge fantasifulde kulisser og skabe special effects, der er alfa og omega for den slags fortællinger. Men M&M har – med tysk hjælp – sammenstrikket et budget på 23 millioner kroner og hyret nogle af branchens sikre kort til at realisere historien, der er baseret på en roman af vores elskede børnebogsforfatter, Bjarne Reuter.
Historien handler kort fortalt om en mor (Sidse Babett Knudsen) og hendes 13-årige tvillinger – Julie Zangenberg (Klatretøsen) og Aksel Leth (Olsen Banden Junior) – der flytter ind i et gammelt hus i en gammel by. Det lyder spooky, og der går da heller ikke længe, inden indflytterne får besøg af et mystisk ægtepar, som i virkeligheden er et berygtet forbryderpar (Peter Gantzler og Fares Fares). Parret er på jagt efter en kæmpediamant, som menes at være gemt i det gamle hus.

Ingen magi
Naturligvis begynder tvillingerne deres egen jagt på juvelen, og i en skakt i kælderen finder de en kuglepen, hvor fakiren Lombardo (Moritz Bleibtreu) er spærret inde. De lukker fakiren ud. Han er noget ildelugtende efter at have ligget i blæk i mange år, men et saltsyrebad kan som bekendt gøre underværker. Tvillingerne får også hjælp af byens ejendommelige ejendomsmægler, Hr. Moony (Ole Thestrup), der også er bedemand og har en brændeovn konstrueret som en enarmet tyveknægt. Når der er jackpot, rasler der ingen mønter ud af maskinen, men menneske-aske!
Skuespillerne spiller på livet løs, men der er ikke noget på spil. Tvillingerne har mistet deres far, men de få gange, historiens kerne strejfes, bliver fakiren straks sendt ind på scenen. Og så ryger alvoren. Man morer sig mildt over løjerne, men magien får ikke luft under vingerne i Peter Flinths rutineprægede og glatte instruktion. Når kameraet konsekvent placeres det mest forudsigelige sted, kan selv en fakir fra Bilbao bliver en flad oplevelse.
Mange børn vil sikkert nyde en hyggestund i biografen. Og der er grund til at glæde sig over, at dansk film tør prøve kræfter med fantasygenren. Men vi kunne godt have ønsket os lidt mere. Nu hvor det er jul.

*Fakiren fra Bilbao. Instruktion: Peter Flinth. Manuskript: Mette Heeno. Dansk (Palads og CinemaxX i København og mange biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her