Læsetid: 1 min.

Fransk bagatel

Actionkomedie med Depardieu og Reno savner elegance
17. december 2004

Ny film
Det umage makkerpar er en yndet karakterkonstellation i både film og litteratur. En af klassikerne er ’den ensomme ulv og den glade tåbe’, og den får vi en actionkomedie-variation af i den franske Tais-Toi.
Jean Reno har før givet den som tough guy, der bliver blød i knæene, bl.a. i Leon (1994). I Tais-Toi har Gerard Depardieu fået blødgøringsjobbet. Han er den småkriminielle Quentin, som driver sine medfanger til vanvid med sin evindelige snak. Det prøver politiet at udnytte til deres fordel ved at sætte ham i celle med den hårdkogte Ruby (Jean Reno), der nægter at sige et ord om de mange millioner euro, han har stjålet og skjult. Det lykkedes imidlertid ikke, de to bliver i stedet venner, og nu følger en fangeflugt og et opgør med storforbryderen Vogel, som Ruby har stjålet pengene fra.

Den kalorielette ende
Filmen er skrevet og instrueret af den 67-årige franskmand Francis Veber, hvis varemærke er kalorielette komedier. Og han bryder ikke sin stil med Tais-Toi. Her er tale om en lavmælt farce med situationskomik som primært bindes op på Depardieu, der klovner og fjoller og spiller op mod Renos sammenbidte træmand. Det giver anledning til et par fnis indimellem, men lidt for ofte falder komikken tungere, end godt er; penselstrøgene bliver for tykke, og optrinene mister den elegance, som er altafgørende for genren. Det hjælper heller ikke på elegancen, at fotograferingen forekommer noget sjusket, hjemsøgt af uskarpe indstillinger og lidt for tilfældige beskæringer. Trods et par sjove detaljer har historien kraftig tendens til det forudsigelige og i modsætning til mangen en fransk snakkefilm kommer Tais-Toi aldrig dybere end det yderste lag af baguettens skorpe. Filmen er tydeligvis tænkt som en underholdende bagatel, men den er lidt for lidt underholdende og lidt for meget bagatel.

Tais-Toi. Instruktion og manuskript: Francis Veber. Fransk. (Vester VovVov og Gloria i København og Biffen i Aalborg)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu