Læsetid: 2 min.

Go for it, Mikkel

10. december 2004

Hvor er det godt, at kulturminister B. Mikkelsen har fået øjnene op for, at vi mangler nogle flere kulturkanoner, her hvor den danske nations identitet er ved at blive sprængt i stumper og stykker kort før næste valg. Det kan jo ikke nytte, at man sidder og forhandler mejeri-fusioner uden at kende guldalderkunstnerne, der malede mange køer, ligesom det kan være svært for en elektriker at begå sig på et dansegulv, hvis han ikke kan snakke med om Carl. Th. Dreyer. Mikkelsen vil have 12 underværker af hver slags inden for syv kulturgenrer.
Men hvorfor stoppe her, når mulighederne er legio? Hvad med rockmusikken, som er det 20. århundredes store kulturform? Otto Brandenburgs version af I’m nothing but a hounddog bør vel stå fremme i enhver ordentlig skoleklasse, ligesom hiphop-klassikeren Hold da helt fastere om mig, so bør være pensum allerede fra anden klasse.
Inden for religionsorientering og bibel, eller hvad det for tiden hedder, er der nok at tage af. Hvilke 12 personer hitter? Det ville være fristende at pege på de 12 apostle, men også for letkøbt. Her må en dybere research til. Jesus og Moses kan man nok blive enige om, men hvad med Isak, Goliath og Potifar samt Sem, Kam og Jafet? Ganske klogt vil det nok være at tage Martha og Maria med, for at der ikke efterfølgende skal være noget at komme efter.
De 10 bud bliver et problem. Hvilke af disse bud bør kanoniseres og hvilke ikke? 12 forslag kan det under ingen omstændigheder blive til her, men man kunne så vælge otte ud – svarende til antallet af ansøgere til at købe TV 2.
Man kommer ikke uden om det første bud: Du må ikke have andre guder end mig. Det er vigtigt, at vi holder fast på denne vor danske Gud, når alle mulige islam’ere kommer slæbende med deres udenlandske Gud. Det er sådan set det, hele øvelsen går ud på.
Derimod kunne man måske godt undvære det bud, der hedder Ær din far og mor i betragtning af, at mange fædre er flyttet hjemmefra i forbindelse med skilsmisser. Man kunne så tage det ind igen, hvis de flytter hjem igen. Eventuelt kan buddet alternere med bud nummer otte om, at man ikke må bryde sit ægteskab.
Det tredje bud – Husk hviledagen og hold den hellig – er heller ikke så relevant mere, idet regeringen planlægger at revidere lukkeloven med mere søndagsåbent. Hvorfor har man forresten fraveget det langt smukkere udtryk, der oprindeligt stod, nemlig Kom hviledagen i hu, at du holder den hellig? Det lød langt bedre og bør genindføres… altså med mindre man beslutter at pille buddet ud. Men ellers er det jo ligesom med ’majonæse’. Man kommer let til at kløges i det.
Så er der de 10 plager. Det er selvfølgelig smag og behag, om man foretrækker »utøj, pest og bylders nød« eller »hagel, græshop, mørke, død«. Eller nogle mere moderne plager som f.eks det at gå på arbejde. Vi mener dog, at man fortsat bør håndhæve de gamle plager, som stod deres prøve i det gamle Egypten.
Diskussionen om dansk kultur er nyskudt i gang, og den koster ikke staten en øre. Tilmed er den en glimrende selskabsleg.

Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her