Læsetid: 2 min.

Halvt alkymist – halvt socialantropolog

Årets Turnerpris gik til Jeremy Deller for en film, hvor han blandt andet besøger George W. Bushs hjemby i Texas
8. december 2004

Kunstpris
Vinderen af dette års Turnerpris er en kunstner, til hvis meritter det hører at have besøgt burgerbaren i præsident Bushs hjemby for at skaffe et indslag til en film om Texas.
38-årige Jeremy Deller var i forvejen tippet som favorit til den estimerede kunstpris på 275.000 kr. over de øvrige nominerede: Den tyrkiskfødte Yinka Shonibare og duoen Ben Langlands og Nikki Bell, hvis værker omfatter et videospil, der er inspireret af et besøg i Osama bin Ladens tidligere hjem i Afghanistan.
Sir Nicholas Serota, direktør for Tate Gallery, talte på vegne af dommerpanelet, da han i sin motivering lovpriste de »enestående fremstillinger«, som alle fire kunstnere deltager i på Turner Prize-udstillingen, der fortsat kan ses på Tate Britain frem til jul.

Bushs stamsted
Deller, som er uddannet på Courtauld Institute of Art, og bor og arbejder i London, er især blevet kendt for projektet The Battle of Orgreave, som genskabte og filmede et voldsomt slagsmål mellem politi og minearbejdere, som oprindelig fandt sted under den britiske minestrejke i 1984-85. Men det var takket være sit nylige værk, Memory Bucket, at han blev nomineret i år.
I filmen besøger han to politisk symbolladede steder i Texas: Waco, der var hjemsted for davidianer-sekten (hvis medlemmer indebrændte, da de nægtede at overgive sig til FBI, red.) og Crawford, præsident Bushs hjemby. I filmen indgår sammenklippede interview med texanere, deriblandt ejeren af Bushs lokale spisested – en ældre kvækerkvinde, som er modstander af præsidentens krig i Irak.
Filmen vises også i Turner Prize-udstillingen sammen med værker som The History of the World – et vægmaleri, der sammenknytter acid house-musik og messingblæserband. Et yderligere værk, A Social Parade, hvori han organiserede en parademarch på den centrale boulevard i den baskiske by San Sebástian, er typisk for Dellers arbejdsmetode – »halvt alkymist, halvt socialantropolog«, som Tate-kurator Lizzie Carey Thomas udtrykker det.

Bevægelse mod Turner
Turnerprisen blev oprettet for 20 år siden for at hædre den kunstner, der i det forløbne år har tegnet sig for »en fremragende udstilling eller anden præsentation af sine værker.« Alle nominerede inviteres derpå til at præsentere deres værker i prisudstillingen.
Turnerprisen har tidligere givet prisvinderes berømmelse og indtjening betydelige løft. Blandt tidligere vindere Anish Kapoor, Antony Gormley og Damien Hirst.
Men prisen har også sine kritikere – ikke mindst den såkaldte Stuckist-bevægelse, som beskylder Turnerpriskomiteerne for i overdreven grad at belønne konceptkunst på bekostning af traditionelt maleri. En gruppe ’stuckister' demonstrerede således for femte år i træk uden den bygning, hvor prisceremonien fandt sted. Charles Thomson, bevægelsens talsmand, udtaler: »Den desperate trang til at udtænke nye påfund og gimmicks har udhulet de vedvarende værdier, som gør kunsten til en værdifuld bestræbelse i første instans og adskiller den fra andre af livets aktiviteter.«

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her