Læsetid: 2 min.

Hemmelig PISA-test

Et flertal uden om regeringen vil have kulegravet PISA-undersøgelsen og vurderet testmetoderne. Men OECD nægter at offentliggøre opgaverne
21. december 2004

PISA-konference
Et flertal uden om regeringen planlægger en PISA-konference, hvor undersøgelsens metoder skal til debat. Hensigten er bl.a. at se nærmere på de opgaver, som eleverne har løst i forbindelse med OECD-undersøgelsen, for at kunne vurdere bedømmelsen og sammenligne med prøver i folkeskolen. Men OECD afviser at en offentliggørelse kan komme på tale. »Vi genbruger en del af opgaverne, for at deltagerlandene kan vurdere udviklingen, og derfor er det nødvendigt at holde den del inden for murene. Men der er adgang til uddrag af opgaverne og beskrivelsen af den teoretiske ramme på vores hjemmeside, og det giver til sammen et godt indtryk af metoderne« siger chefadministrator for OEDC’s uddannelsesindikator, Andreas Schleicher. Forslaget om en PISA-konference kommer fra de radikale, og uddannelsesordfører Margrethe Vestager mener, at det er nødvendigt med adgang til PISA-opgaverne. »Når man gennemfører så vidtgående ændringer i folkeskolen, som regeringen er på vej til, så må vi kende den fulde baggrund. Vi vil gerne have en grundig gennemgang af rapporten og opgaverne er altså en delmængde, som vi må kende for at kunne vurdere bedømmelsen af eleverne,« siger hun. Også Danmarks Lærerforening har i et brev til undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) ytret ønske om at se prøverne. Formand Anders Bondo Christensen mener, at genbrugsforklaringen er en dårlig undskyldning. »Enten bør man bruge fuldstændig de samme opgaver eller lave helt nye. Herhjemme laver vi nye opgaver til afgangsprøverne hvert år. Det er fuldstændig uholdbart, at vi skal træffe beslutninger på et grundlag, vi ikke kender, og uddrag er altså langt fra tilstrækkeligt« siger han. Men OECD bakker op om de danske forskere bag undersøgelsen, som hidtil har afvist at fremlægge opgaverne. Andreas Schleicher understreger dog, at en konkret ansøgning om at se opgaverne vil blive vurderet af OECD. »Der er mulighed for at give dispensation og vise prøverne frem til en enkelt person, men det bliver i så fald med en klausul om, at det ikke må offentliggøres. I andre lande har eksperterne dog været fuldt ud tilfredse med uddragene og beskrivelsen af den teoretiske ramme,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her