Læsetid: 5 min.

High society mord på recept

Den cerutrygende Los-Angeles-detektiv Columbo med den nussede frakke kan nu ses på dvd
21. december 2004

Den cerutrygende Los-Angeles-detektiv Columbo med den nussede frakke kan nu
ses på dvd

af Peter Dürrfeld
Sjældent er en skuespiller i den grad blevet ét med sin rolle som Peter Falk med Columbo, den lille mørkhårede Los Angeles-detektiv med den nussede regnfrakke, den franske skrotbunke af en bil, bassetthunden, som han lidet opfindsomt har givet navnet ’Dog’, cerutten, som han pulser på i tide og navnlig i utide – og konen, hvis snusfornuftige livsfilosofi vi nok hører en del om, men som vi aldrig – aldrig! – ser. ’Missis Columbo’ er og bliver et fantom i seriens i alt 69 afsnit. Det hele begyndte den 20. februar 1968, hvor man i de amerikanske hjem kunne opleve tv-filmen Prescription: Murder (Mord på recept) gå over skærmen. I denne ur-Columbo optræder Peter Falk – der på det tidspunkt blev anset for værende for ung til rollen og først fik den, efter at det havde vist sig, at Lee J. Cobb ikke kunne, og at Bing Crosby (!) ikke ville – i de første sekvenser lidt à la Humphrey Bogart, fåmælt drævende, holdende kortene tæt ind til kroppen over for sin modstander, en udspekuleret psykiater, der har myrdet sin kone.

Den første sæson
Men allerede i løbet af den godt halvanden time lange film kan vi tydeligt skimte konturerne af skikkelsen, som vi senere skulle komme til at kende den – nærmest til hudløshed, vil nogle måske mene. Psykiateren karakteriserer ham da også som »en gavtyv med en cerut som rekvisit« – og Columbo smiler afvæbnende, farligt afvæbnende vel at mærke, da han undskylder og forklarer, at hans kone ganske vist foretrækker piberygning, men at han ikke selv kan holde styr på alt det rod, piberensere og udkrads her og der og everywhere, alle de der små ting, you know. Og pyskiateren kan – længe inden han i slutspillet bliver sat skakmat – stille den ganske præcise diagnose, at denne tilsyneladende så harmløse opdager synes at være »besat af sine løse ender«. Og nu kan folket få Columbo på dvd. Universal har nemlig netop udsendt en boks med seks skiver: The Complete First Season, der foruden den omtalte ur-Columbo rummer den anden pilotfilm, NBC fandt det nødvendigt at lave, inden man for alvor søsatte projektet – den hed Ransom for a Dead Man (Løsesum for en død mand) og kom i foråret 1971. Først i efteråret samme år gled den første egentlige seriefilm over skærmen – Murder by the Book hed den – instrueret af Steven Spielberg og en af de bedste Columbo-film overhovedet.
Den komplette første sæson rummer de tre omtalte film plus seks andre. De er alle forsynet med danske undertekster og er selvfølgelig et must for enhver Columbo-fan. Farver og lyd står skarpt – uden at have mistet den særlige patina, man kender fra gamle amerikanske film. Handlingsgangen i en Columbo-film er stærkt ritualiseret og har altid den samme ’indgangsbøn’ – nemlig at vi i detaljer ser mordet blive begået og altså ved meget mere end detektiven, der først kommer ind i billedet, når offeret bliver fundet. Spændingsmotorens brændstof er de små intelligente drejninger af opklaringen, tilsat en god portion genkendelsens fryd.
Morderne kommer næsten uden undtagelse fra det amerikanske high society, deres hjem er præget af stil og smuk smag (efter amerikansk målestok), og de er ofte så berømte, at Columbo hyppigt beder om deres billede eller autograf til sin kone eller en af sine talrige nevøer, fætre eller kusiner. Han sylter dem med andre ord ind i sit beundringens net, og snart spræller de desperat i det.
Lad os gennemgå strukturen i en typisk Columbo-film, og ud fra devisen om, at lokalkendskab fremmer forståelsen, anbringer vi den – naturligvis udelukkende for eksemplificeringens skyld – i et dansk regi.

Haarder myrder Jelved
En mørk og stormfuld aften på Christiansborg. På et afsides beliggende kontor er Bertel Haarder ved at forberede mordet på Marianne Jelved, der længe nok har krydset hans vej med sine ’dybt usaglige bemærkninger’. Våbenet i denne episode er en tynd stang dynamit, hvorom der er viklet en af Haarders muntre lejlighedssange i anledning af et umiddelbart forestående jubilæum på Borgen. Haarder monterer våbnet og fikser sit alibi ved at sende en fejldateret fax til to forskellige avisredaktioner og stille på tre, fire ure – iskoldt nynnende »Jylland mellem tvende have«.
Klip til celebert jubilæum, fest- og skåltale, der zoomes ind på Marianne Jelveds håndtaske, nogen råber et skingert hurra – og man hører et brag ... Blinkende politibiler på slotspladsen – Columbo kommer traskende foran statuen af Frederik VII, småfrysende og med et krus kaffe i hånden. En dansk politimand afviser ham med en brøsig opfordring om at forføje sig hjem til Christiania, men Columbo viser ham sit politiskilt (som 47 gange tidligere i serien) og bliver derpå sat ind i sagen. Han hører om jubilæet, sangen, håndtasken og den skæbnessvangre festsang. Et øjeblik senere støder han ind i forfatteren. Haarder svarer beredvilligt og veloplagt på Columbos spørgsmål. Til at begynde med. Og detektiven er så duperet over mødet med den danske integrationsminister, at han beder om at få hans autograf – der er dog lige et par spørgsmål, han skal have afklaret, bare for en god ordens skyld, hans foresatte er altså meget strikse med sådan en rapport, undskylder han, enhver ligegyldig detalje skal med. Haarder glider fortsat behændigt af på alle finter og forærer endda Columbo en kuglepen med inskription ’Venstre – så ved du, det bli’r til noget’. Columbo indrømmer, at hans hukommelse ikke er den allerbedste, han slår diffust med armene og mumler noget om Peter Brixtofte og Flemming Oppfeldt – something will happen, oh yes ... Haarders imødekommenhed forvandler sig nu til åbenlys irritation, som var kommissæren en nævenyttig studievært, ministerens øjne står endnu mere på stilke, end de plejer – hvad pokker er det egentlig, Columbo antyder? Ingenting, svarer Columbo og bedyrer i et sagligt tonefald: De havde jo et alibi, Mr. Haarder, ikke?

På falderebet
Men han bliver ved. Og på et tidspunkt må selveste Anders Fogh Rasmussen træde til og i et skarpt tonefald true Columbo med udvisning, hvis han ikke holder inde med sine utålelige chikanerier (dette forsøg på at bosse den lille mand på plads er et fast element i serien) – og statsministeren står personligt inde for sin minister, der har gjort sit arbejde til et 13-tal, de der insinuationer er simpelthen skandaløse!
Slaget synes tabt for Columbo, men på falderebet er der lige en afgørende detalje, som Bertel Haarder ikke har fået med – og hvad det er, skal ikke røbes her, kun at Haarder i nederlagets bitre stund viser et vist format ved at sende den lille amerikaner et skævt, men anerkendende smil.

Columbo: Den komplette første sæson – seks dvd’er – Universal, USA 1968-1978, instruktion: Richard Irving, Steven Spielberg, Peter Falk m.fl. 499 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her