Læsetid: 2 min.

Hitler i showbusiness

Musicalen ’The Producers’, som kan opleves i London, er et forrygende show baseret på Mel Brooks’ film ’Springtime for Hitler’
31. december 2004

Musical
LONDON – En gang var Max Bialystock »the king of old Broadway«, men nu er han mest til grin. De shows, han producerer, flopper på stribe, og det er ved at være forbi for denne storskrydende, selvmedlidende liderbuks af en musicalproducent.
Som han selv siger: »Hvad skete der? Jeg er manden, der ændrede Broadways udseende. Nu er det for altid vansiret.«
Og så møder han den undselige revisor Leopold Bloom, der drømmer om at blive Broadway-producent, og sammen udklækker de to en snedig plan. Hvis de kan rejse to millioner dollars, finde et forfærdeligt stykke og sørge for, at det flopper ved at hyre den værste instruktør og de værste skuespillere på Broadway, så kan de bare stikke pengene i lommen.
Det er en god plan, og da en af Der Führers tidligere, nære medarbejdere byder sig til med sine heilende duer og sin hjemmestrikkede, usmagelige musical Springtime for Hitler, synes fiaskoen at være sikret.

Trold i en æske
Men intet går naturligvis som planlagt i Mel Brooks’ formidable musical, The Producers, der for tiden spiller for fulde huse i Londons West End og næste år kommer til Danmark.
Musicalen, der først var en film af Brooks med Zero Mostel og Gene Wilder som Max og Leo, er fyldt med glitter, glamour, showgirls, utidig humor, opsigtsvækkende shownumre og masser af swingende musik. Nathan Lane og Matthew Broderick havde hovedrollerne på Broadway, hvor musicalen havde stor succes sidste år. Lane spiller også Bialystock i West End, mens den britiske komiker og skuespiller Lee Evans har overtaget rollen som Bloom.
Og efter at have oplevet dem sammen på Theatre Royal i Drury Lane er det umuligt at forestille sig andre i de to væsensforskellige, urkomiske roller. Lane kan synge røven ud af bukserne, og hans Max er som en trold i en æske, der skiftevis praler, trygler, klynker, griner, græder for at opnå det, han gerne vil.
I Evans’ skikkelse – med de store ører og det troskyldige ansigt – er Leo en hysterisk neurotisk og livsforskrækket eksistens, der liver op i mødet med Max, Broadway.
Deres timing er så præcis, når de vittige replikker suser gennem luften, og der er ingen, der som Nathan Lane kan slippe godt fra at fyre så mange supersjofle vittigheder af.

Hyldest til Broadway
Max har et helt harem af gamle, lystne damer, og han prostituerer sig villigt i bizarre sexlege som ’The Hairless Chihuahua’ og ’Well Hung Great Dane’ – for at skaffe penge til makkerparrets show. Og for en tid går alt, som det skal. Men Springtime for Hitler, »A Gay Romp with Adolf and Eva in Berchtesgarten,« der inkluderer en syngende Hitler, dansende brunskjorter og piger iført kampvogns-kostumer, bliver mod alle odds en gigantisk succes.
De to fortvivlede producenter, Max og Leo må spørge sig selv, hvad de dog har gjort, siden de får sådan en succes, selv om de anstrengte sig for at gøre alt det forkerte.
Skynd dig til London og oplev det selv.

*The Producers. Manuskript og sange: Mel Brooks. Instruktion: Susan Stroman. Theatre Royal. www. Rutheatres.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her