Læsetid: 2 min.

Huslejerabat til velstillede i ghettoer

Koncentrer indsatsen mod belastede boligområder og fjern fokus fra tvangsægteskaber, lyder opfordringen fra formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, der støtter det fælles udlændingeudspil fra Socialdemokraterne og de radikale
24. december 2004

Anbefaling
Giv huslejerabat til velstillede danskere for at lokke flere til at bo i de belastede boligområder.
Det foreslår formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Sükrün Ertosun, på baggrund af det nye udspil på udlændingeområdet fra Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre.
»Brug en gulerod til at lokke velstillede danskere til steder, hvor ingen ellers gider flytte hen. En model, hvor huslejen bliver nedsat, så velstillede får lyst til at bo der,« siger Sükrün Ertosun.
Forslaget bør supplere det udspil, som de to oppositionspartier nu forsøger at samle flertal for i Folketinget, mener han.
De to partier ligger op til en drastisk udvidelse af den kommunale anvisningsret, der giver kommunerne mulighed for at råde over en del af lejlighederne i almene boligforeninger.
»Det er fint nok, men problemet er, at boligområderne beboes af belastede familier. Og hvis det koster 4.000-5.000 kroner at bo til leje der, og du kan få dit eget for 500 kroner mere, hvorfor skulle jeg f.eks. så flytte dertil,« spørger Ertosun.

Ghettoer skal rives ned
Blandt forslagene fra radikale og socialdemokrater er på ghettoområdet:
• Kommuner får udvidet ret til at placere udlændinge i almene boliger, så tre ud af hver fire lejligheder i en periode op til fem år kan gives til udlændinge.
• Tre mia. kroner skal hvert år de næste 15 år investeres i nedslidte og belastede områder, ghettoer.
• De værste ghetto-områder skal rives ned.
• Vestegnskommuner i København får mulighed for at placere udlændinge f.eks. i Gentofte via anvisningsret på tværs af kommunegrænser.
Rådet for Etniske Minoriteter foreslår også, at udlændingeplanen kombineres med, at børn i de belastede områder får mulighed for at dyrke gratis idræt:
»Ikke kun børn af de etniske minoriteter, men for alle. Så børn under en vis alder får mulighed for at spille fodbold eller håndbold og måske få nogle andre forbilleder,« siger Sükrün Ertosun.
Samlet set er Rådet for Etniske Minoriteter tilhænger af de nye udspil fra oppositionen:
»Umiddelbart lyder de her tiltag gode i integrationsøjemed. Det er bare vigtigt, at de også bliver ført ud i livet – at kommunerne også følger det,« siger Ertosun.
Han mener, at integrationsminister Bertel Haarders tiltag ofte har den bagdel, at de følges af lige dele straf:
»Når regeringen gør noget, så følger der tit piskeslag med samtidig – og så virker det stik modsat,« siger han.

Familieboliger
De radikale vil som afløser for de boligområder, der rives ned, have bygget 7.500 billige familieboliger. Lejerne skal samtidig sikres mere medindflydelse over boligen, så det på den måde bliver attraktivt at leje sig ind.
Desuden skal boligforeninger, der lader lejligheder stå tomme, indtil mere velstillede borgere er parate til at flytte ind, have kompensation for tabet.
Og landets kommuner forpligtes til at aflevere en årlig redegørelse til Økonomi- og Erhvervsministeriet, hvor de skal redegøre for initiativer, som er iværksat for at modvirke ghettodannelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her