Læsetid: 3 min.

Indiske øer hårdt ramt

Redningsmandskab er endelig nået frem til de indiske Andaman- og Nicobar-øer. Flere landsbyer er forsvundet, og hele øer er sunket i havet
31. december 2004

Isoleret
På flere af de indiske Andaman- og Nicobar-øer i Den Bengalske Bugt efterlod vandet ingen spor, da det trak sig tilbage, efter at kæmpebølgerne havde skyllet ind over land søndag.
Overlevende fra øen Car Nicobar tættest på jordskælvets epicenter beretter om hele landsbyer, som blev suget ud i havet. Selv huse lavet af beton forsvandt.
»Vi kan ikke se nogle spor af landsbyer eller huse. Der er ingenting,« siger en helikopterpilot, som i går fløj over øen, der havde 30.000 indbyggere, før bølgerne fra det voldsomme jordskælv ramte.
Jordskælvet har formentlig også ændret Indiens landkort permanent.
Øen Trinkat blev delt i to, da et lavtliggende område på midten af øen blev oversvømmet, og Nicobar-øernes sydligste spids, Indira Point, er ligesom flere småøer helt væk. Kun fyrtårnets top stikker nu op af havet, og der er ifølge forskere ingen sikkerhed for, at det 100 kvadratkilometer store område nogen sinde vil komme til syne igen.
»En meget vigtig og uløselig del af vores lands grænse er helt forsvundet,« siger den overlevende, men forfærdede, kystvagt Milind Patil til den indiske avis Calcutta Telegraph.

Intet overblik over døde
Andaman- og Nicobar-øerne strækker sig over 800 kilometer fra Burmas sydspids til Sumatras nordspids, og 36 af øgruppernes omkring 570 øer er beboede.
Store mængder mad og medicin er nået frem til den regionale hovedstad Port Blair, men tæt jungle, store afstande og ødelagte havne og broer gør det svært at få nødhjælp frem til overlevende på fjerntliggende øer.
Samtidig gør den ødelagte infrastruktur det umuligt for redningsmandskab på øerne at danne sig et overblik over ødelæggelsernes omfang og antallet af døde.
På en række øer, hvor hjælpen først nåede frem i går, har kokosnødder holdt ofrene i live, og redningsfolk, som har kæmpet sig vej gennem junglen til fods kan berette om et trist syn.
Langs alle kyster ligger velvoksne træer, som kæmpebølgerne har knækket, som var de tændstikker, og hvor husene ikke er blevet opslugt af havet, er de blevet til ruiner.
Nogle af øerne i midten er beskyttet, fordi beboerne her bor på bjergrigt terræn og i skovområder, men på andre øer vurderes det, at op mod en tredjedel af beboerne er blevet dræbt.
»Hver femte indbygger i hele Nicobar-øgruppen er enten død, såret eller meldt savnet,« siger en tjenestemand i politiet til The Times of India.
Organisationen Seeds, som sammen med øernes administration og små lokale grupper hjælper de overlevende og indsamler de døde, vurderer, at 15.000 har mistet livet alene på Nicobar-øerne.
Det samlede dødstal kan være langt højere, men et præcist tal vil aldrig kunne blive offentliggjort. De døde bliver stadig samlet sammen, men myndighederne er ifølge Indian Daily i nogle områder holdt op med at tælle, og samtidig er mange stammefolk ikke registreret af myndighederne.
Desuden ligger øerne midt i et stort hav, og mange af de øboere, som er blevet suget ud i havet af bølgerne, vil aldrig drive i land igen. Ifølge The Times of India er kun 309 døde blevet fundet indtil videre.

Frygt for nye bølger
Fly fra det indiske luftvåben evakuerede i går tusindvis af overlevende fra Car Nicobar til hovedstaden Port Blair. Nogle af dem havde gået i tre dage for at nå fra deres ødelagte landsbyer til flyvepladsen på øen, og mange havde ikke spist i flere dage.
Også i Port Blair udbrød der imidlertid panik, da de indiske myndigheder udsendte en advarsel om, at nye tsunamier kunne være på vej. Siden bølgerne fra jordskælvet ramte søndag, er Andaman- og Nicobar-øerne blevet ramt af mere end 50 nye jordskælv, som er målt til mellem 5,1 og 6,1 på Richter-skalaen, og myndighedernes advarsel fik øboerne til i stort tal at flygte ind i junglen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her