Læsetid: 2 min.

Irakisk avis fastholder tortur-anklager

Irakisk avis beskylder fortsat danske soldater for passivt at overvære tortur. Lederen af de danske Irak-styrker har undersøgt sagen og afviser alle anklager
14. december 2004

Irak-krigen
Basra-avisen Al Manarah bragte i forgårs over tre sider igen oplysninger om, at danske soldater har set til, mens irakiske sikkerhedsstyrker under Operation Green Desert den 25. september i år mishandlede irakiske arrestanter. Det fremgår af en deloversættelse af avisartiklerne, som Information er kommet i besiddelse af. Avisen nævner desuden, at de danske medier i den forløbne uge har fremstillet sagen manipuleret og usandt. Selv agter den ikke at dementere sine oplysninger. Chefen for den danske bataljon i Irak, oberst John Dalby, afviser dog fortsat alle beskyldninger mod de danske soldater. »Vi var med til at danne en ’ydre sikkerhedsring’ om de irakiske sikkerhedsstyrkers indsats, dvs. blokere veje til området i en afstand af 100-500 m,« siger han. Ingen danskere medvirkede således direkte ved tilbageholdelsen af irakiske fanger under Operation Green Desert. Da sagen kom frem i sidste uge, diskuterede John Dalby de irakiske sikkerhedsstyrkers fremfærd med de irakiske chefer, som afviste, at der var foregået mishandlinger og ydmygelser. »Det må jeg jo tro på, og jeg har ikke mulighed for at foretage mig yderligere under irakisk lov,« siger Dalby, der understreger, at de danske styrker tager meget skarpt afstand fra mishandlinger og vil gribe ind, hvis de overværer dem, hvilket her ikke var tilfældet.

Ikke ansvarlige
Herhjemme har folkeretsjurist Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet påpeget, at de danske styrker ikke kan drages til ansvar, hvis irakiske sikkerhedsstyrker har mishandlet fanger, selv om Operation Green Desert var et fælles anliggende. Danske soldater er kun ansvarlige, hvis de direkte er involveret i overgreb, eller overværer overgreb uden at gribe ind. I Al Manarah, der er Basras største avis, fortæller tre navngivne irakiske fanger, at de er blevet slået, sparket, bestjålet og ydmyget af irakiske soldater, mens danske soldater så til på en afstand af ca. ti meter. Avisen har talt med i alt 12 af den gruppe på 36 menne-sker, der blev arresteret under Operation Green Desert den 25. september i provinsbyen Al-Zubair, fem kilometer fra den danske lejr Camp Danevang. Men ifølge Dalby har fan-gernes forklaring den hage, at de danske soldater ikke var så tæt på, at man kan have set dem smile, siger Dalby. Fan-gerne udtaler nemlig, at de danske soldater ’smilede og opmuntrede dem (irakerne, red.) til flere spark.«

’Danskerne afslog’
Al Manarahs viceredaktør, Muwafaq Alrefai, har ifølge bl.a. Hærens Operative Kommandos (HOK) hjemmeside tilbudt at dementere eventuelle ukorrekte oplysninger om de danske styrker. I stedet fastholder avisen altså nu de tre fangers forklaringer og erklærer desuden, at de danske styrker har afvist et tilbud fra avisen om at konfrontere de forurettede. En version, John Dalby ikke genkender: »Det har jeg ikke hørt før. Men hvis de vil tale med mig, taler jeg gerne med dem. Jeg kan ikke bare kalde dem ind,« siger han, der også fremhæver, at han tre gange har inviteret viceredaktør Muwafaq Alrefai til at møde den danske ledelse og overvære soldaternes arbejde. Uden resultat. Information har talt med viceredaktør for Al Manarah, Muwafaq Alrefai for en kommentar, men det var ikke muligt pr. telefon at få den rette arabiske tolkebistand bragt til veje til et interview.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her