Læsetid: 2 min.

Kommuner frygter kaos i folkeskolen

Venstre fastholder krav om obligatoriske test trods socialdemokratiske protester over forligsbrud
17. december 2004

FOLKESKOLEN
Kommunerne frygter, at folkeskolen bliver en del af den blokpolitiske slagmark.
Venstre vil nemlig nu indføre obligatoriske, nationale test i folkeskolen allerede fra næste år, også selv om det betyder brud på det forlig, man har indgået med Socialdemokraterne. KL opfordrer nu parterne til at strække sig langt i forhandlingerne. »Forsvar og folkeskole er de to områder, hvor man må samle sig nationalt. Folkeskolen har altid været tjent med en bred politisk opbakning,« siger formand for KL’s Børne- og kulturudvalg, Bjørn Dahl (V). Han mener, at enigheden er en forudsætning for en stabil kurs for folkeskolen. »Styrken ligger i, at vi står sammen og sikrer, at der ikke opstår revolution i folkeskolen, når regeringsmagten skifter,« siger han. Det synspunkt bakkes op af formanden for Børne- og kulturchefforeningen, Per B. Christensen. Han kalder udsigten til et forligsbrud »stærkt bekymrende.« »Central uenighed smitter af på skolens aktører. De bliver stærkt forvirrede, når en bred enighed bliver brudt. Der er hårdt brug for et fælles ejerskab, så vi kan komme videre med en forbedring af folkeskolen,« siger han og opfordrer politikerne til at tænke sig godt om og tage den med ro. »Vi var inde i en god stime i sidste uge, hvor der var udsigt til enighed. Både politikere og folkeskolen bør gå på juleferie og mødes med friske øjne i 2005,« siger han. Formand for forældreorganisationen Skole og Samfund, Thomas Damkjær Petersen, mener ikke, at afstanden mellem parterne er uoverstigelig. »Derfor vil jeg opfordre alle partier til at besinde sig og være med til at finde løsninger for folkeskolen, som nyder bred opbakning i Folketinget,« siger han. Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, mener at folkeskolen er blevet til et partipolitisk profileringsprojekt. »Jeg håber meget, at undervisningsministeren vil gøre sin indflydelse gældende og sikre et bredt forlig. Det er ikke fair at gøre folkeskolen til kastebold i en valgkamp« siger han.

Venstre vil stramme op
Hos Venstre medgiver man, at partiet har lagt sig fast på en strammere kurs efter OECD’s kritik af fagligheden i den danske folkeskole, »På baggrund af PISA-undersøgelsen har vi ønsket at stramme op, det er ikke nogen hemmelighed. Nu må Socialdemokraterne beslutte, om de vil være med, for vi skal altså have en løsning på plads,« siger partiets skoleordfører, Christian Lund Jepsen.
Regeringen ønsker en national profileringstest, der kan udforme opgaver rettet mod den enkelte elevs behov. Socialdemokraterne mener derimod, at skolerne skal have flere forskellige test at vælge imellem. Men partiet advarer også mod at tro, at test alene løser opgaven med at forbedre folkeskolen. »Vi ønsker en bred debat med alle skolens interessenter, så flest mulige gode forslag kommer på bordet. Jeg håber meget, at vi kan nå til enighed, for det fortjener folkeskolen,« siger Pernille Blach Hansen (S). Dansk Folkeparti ser også gerne et bredt forlig, men partiet sikrer et flertal for regeringens udspil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her