Læsetid: 2 min.

Konservativ politiker kritiserer Israel

Efter at have besøgt Vestbredden og Israel kalder den konservative Gitte Seeberg situationen for palæstinenserne for ’chokerende’. EU kan true Israel med handels-sanktioner, siger hun
7. december 2004

MELLEMØSTEN
Den systematiske, daglige undertrykkelse af den trængte palæstinensiske befolkning på Vestbredden er chokerende. Det konkluderer den konservative politiker Gitte Seeberg efter at være vendt hjem fra en observatørrejse til Vestbredden og Israel sidst i november sammen med socialdemokraten Torben Lund, generalsekretær for Amnesty International Danmark Lars Normann Jørgensen og professor og læge Bent Sørensen.
Alle er de rystede over situationen for palæstinenserne på Vestbredden, og Gitte Seeberg, der ellers har været på israelernes side i konflikten, er pessimistisk på fredsprocessens vejne.
»Noget af det, der virkelig har chokeret mig, er den hastighed, hvormed bosættelsespolitikken er blevet cementeret. Udgangspunktet er et helt andet end det var for halvandet år siden,« siger Gitte Seeberg,
Turens formål var at se på palæstinensernes leveforhold, og observatørerne har netop offentliggjort en kritisk rapport, der konkluderer, at Israels bosættelsespolitik reelt har vendt situationen på Vestbredden på hovedet. Hvor bosættelserne oprindeligt udgjorde små ’øer’ på Vestbredden, er det i dag de palæstinensiske områder, der er opsplittet i en række isolerede enklaver.
En række byer på besat område er således i dag fuldt fysisk og administrativt integreret i Israel. Disse byer består ifølge rapporten af israelske tilflyttere tilskyndet af den israelske regerings tilbud om attraktive boliger til lav pris, skattefordele, og en række andre økonomiske incitamenter.
Ifølge observatørerne tjener den såkaldte sikkerhedsbarriere det primære formål at befæste Israels bosættelser i kraft af sin placering inde på besat palæstinensisk område. I praksis afskærer barrieren mange steder palæstinensere fra adgang til deres egen jord, der derefter kan annekteres af den israelske stat.
Gitte Seeberg vil have EU til at stille krav til Israel.
»Der skal gang i dialogen efter valget til januar (hvor palæstinenserne skal vælge en ny leder, red.),« siger Gitte Seeberg i en kommentar til Information efter pressemødet i Nyhavn, hvor gruppen i går præsenterede deres rapport.
»Ellers savner det mening at opretholde de gunstige samhandelsaftaler med Israel. Ikke fordi jeg tror, det ændrer noget, men så har man sit på det rene fra EU’s side. I forvejen er de aftaler med Israel dybt problematiske, fordi man i praksis indirekte subsidierer varer, der er produceret på besat område,« mener hun.
Lars Normann Jørgensen ser en lille mulighed i Sharons projekterede tilbagetrækningsplan fra Gaza.
»Hvis den føres ud i livet, brydes den psykologiske barriere, at det er første gang, Israelerne trækker sig tilbage fra besat palæstinensisk område, som mange som udgangspunkt opfatter som deres eget land. Lykkes det, så kan der vise sig åbninger i fredsprocessen, som vi ikke har set tidligere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her