Læsetid: 5 min.

Mellemamerika tømmes for mænd

Flere mellemamerikanske mænd rejser den illegale vej til USA for at sende livsvigtige dollar hjem
9. december 2004

Drømmen om usa
GUATEMALA – Går man en tur ned ad hovedgaden i den lille bjerglandsby La Esperanza, fire timers kørsel fra Guatemalas hovedstad, Guatemala City, vil man måske ikke umiddelbart lægge mærke til noget specielt. Der er et lille marked, hvor kvinderne sælger frugt, grøntsager og tortillas. Der er børn, der løber legende hen over pladsen, og der er ældre mænd med cowboyhatte, der trækker deres tungtlæssede heste et uvist sted hen.
Men efter et stykke tid vil man opdage, at der ikke er mange mænd tilstede. Der er til gengæld et stort, flot Western-Union kontor midt på pladsen og vekselboder lidt nede af en sidevej, der reklamerer med gode kurser på amerikanske dollar. På en anden vej ligger der en butik, som tilbyder telefonopkald til USA til 80 øre i minuttet.
»Næsten alle mænd her i byen er taget til USA,« fortæller 49-årige Odilia Gramajo og peger på fire huse lige i nærheden.
»USA, USA, USA, USA,« siger hun, mens hendes pegefinger skifter fra hus til hus.
Hun bor i den lille by som af uforklarlige grunde er ekstra hårdt ramt af el sueño americano, drømmen om Amerika, som dræner Mellemamerika for mænd.
Odilia Gramajos eget hjem er heller ikke gået ram forbi. For tre år siden betalte hendes mand og ældste søn en menneskesmugler 6.000 dollar og forsvandt ud på den farlige rejse igennem Mexico. De var heldige, og kom uskadte frem til Los Angeles, hvor de nu tager det forefaldende arbejde, de kan få, og sender penge hjem til resten af familien hver måned.
I begyndelsen af hver måned går Odilia Gramajo turen fra sit lille hus og op i byens Western-Union kontor og henter de 300 dollar, som de sender hjem til hende og de tilbageværende to børn.
»Vi savner dem herhjemme, men vi kunne ikke klare os uden pengene, og derfor er det også svært for dem, at komme hjem igen. For hvad skulle vi så leve af?« spørger hun.
Det er ikke uden grund, at mændene trodser farerne og rejser til USA, hvor lønningerne gennemsnitlig er 10 gange højere end i de mellemamerikanske lande. Den økonomiske situation i Mellemamerika er håbløs for store dele af befolkningerne, og der er ikke tegn på, at det bliver bedre i den nærmeste fremtid.

Risikabelt
Antallet af økonomiske flygtninge vokser samtidig med, at Mexico har forøget sin bevogtning af den sydlige grænse til Guatemala. Det sker som led i Mexicos ’Plan Syd’, der med støtte fra USA, blev iværksat i kølvandet på den 11. september 2001 for at gøre Mexicos sydlige grænse til en stødpude-zone mod terror.
For at undgå det mexicanske politi, er folk begyndt at vælge mere risikable ruter. Den ufremkommelige og farlige jungle i Guatemalas nordlige Petén-region, bliver nu benyttet i stigende omfang af de desperate flygtninge, og det er blot starten på en rute, hvor et ukendt antal menne-sker bliver kvæstede og dræbt i forsøget på at nå USA.
Nogle falder ned fra de lange fragttog, som er et af de populæreste transportmidler for immigranterne. Andre bliver overfaldet af ungdomsbander, som sidste år dræbte mindst 70 immigranter i Mexico. De, der når hele vejen op til grænselandet til USA, risikerer at dø af tørst i ørkenen i det sydlige Arizona og Nevada eller bliver påkørt af biler på de amerikanske motorveje.

Redningsplanke
Men immigranterne ved, at der er en stor chance for et bedre liv, hvis først de når til USA. Hver måned sender de hårdtarbejdende mænd større eller mindre dele af deres løn hjem til deres familier. Samlet når pengene op i et så stort beløb, at det i nogle tilfælde også redder landets økonomi.
En undersøgelse lavet af Instituto Centroamericano de Estudios Políticos viser, at mændene i Guatemala sendte mere end 2,1 mia. dollar hjem til deres familier sidste år. Det er så stor en post, at den udgør den tredjestørste kilde til udenlandsk valuta for det fattige land, og undersøgelsen vurderer, at mændenes forsendelser vil overhale eksportindtægterne i løbet 2005, og blive landets næststørste indtjeningskilde, kun overgået af investeringerne i den private sektor.
Forsendelserne er så vigtige for landet, at en økonom i landets største avis har kaldt dem en »redningsplanke for Guatemalas økonomi«.

Familierne venter
Men jagten på dollar i USA har en social bagside. Samtidig med at de arbejdsomme mænd holder sammen på landenes økonomier, splitter fraværet deres egne familier.
Ofte bliver mandens ophold forlænget igen og igen. Enten fordi han ikke har tjent penge nok, er blevet forelsket i det amerikanske liv eller måske endda i en anden kvinde.
I landsbyen La Esperanza i Guatemalas bjerge har Odilia Gramajo oplevet at få genforeningen med sin mand udsat flere gange. De havde aftalt, at han skulle komme hjem efter et år, men nu er der gået tre år, og hun tør snart ikke tro på den dag, han kommer hjem.
»Han siger, at han ikke har tjent penge nok, og på grund af den øgede grænsekontrol er det blevet for risikabelt og dyrt for ham at besøge os. Det er ikke nemt,« siger Odilia Gramajo sagte, men tilføjer, at det kunne være værre, og fortæller om sin veninde, hvis mand er i USA.
»Han fandt en anden kvinde i USA. Nu er betalingerne holdt op, og min veninde er flyttet hjem til sine forældre med sine to børn,« fortæller hun og ryster langsomt på hovedet.
»Det er dog ikke sket for os,« siger hun stille og smiler genert.
Hendes datter, Magdiela, der står og tilbereder grøntsager ved ildstedet i det ramponerede hus, er ikke så forsigtig.
»En far skal være hjemme hos sin familie,« tordner den 23-årige ophidset.
»Den eneste far, jeg har, er de billeder han sender hjem til os fra USA,« siger hun og henter et lille fotoalbum, som hun viser frem, tydeligt bevæget. Hun er træt af at være i Guatemala og ligesom hendes yngre bror, er det eneste hun tænker på at tage til USA.
»Jeg var taget af sted hvis jeg måtte, men min far siger, at det er for farligt for mig. Mange kvinder bliver overfaldet og voldtaget på den tur. Men jeg tager af sted, når jeg får lov. Der er ikke noget at blive i Guatemala for,« siger hun.

*Robin Ali Ahrenkiel El-Tanany er freelancejournalist

FAKTA
Det trængte Mellemamerika
• Ifølge FN’s fødevareprogram lider flere mellemamerikanere af sult og underernæring i dag end for 10 år siden. Blandt områdets ca. 33 millioner mennesker får 7,4 millioner ikke nok at spise

• Flere end 1,4 millioner mellem-amerikanere lever i USA. Heraf 500.000 illegale

• Ifølge Gobal Policy Forum udgør hjemsendte dollar 29 pct. af Nicaraguas økonomi, der er den dårligste i hele regionen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her