Læsetid: 2 min.

Nul-vækst i Nordkorea

En antropometrisk forsker fra Sydkorea afslører statistisk svindel i Nordkorea. Som følge af sult i årtier er nordkoreanere holdt op med at vokse
28. december 2004

VÆKSTFORSINKELSE
BERLIN – Forskeren Sunyoung Pak fra Seoul National University har taget mål af 2.600 nordkoreanere og fundet ud af, at de er markant lavere af vækst end indbyggerne fra Sydkorea.
Målingerne viste for eksempel, at en 20-årig nordkoreansk mand er 5,9 centimeter lavere end en jævnaldrende sydkoreaner. For kvinderne er forskellen 4,1 centimeter.
Kim Jong Il, den kære leder, tillod ganske vist ikke Sunyoung Pak at foretage målingerne inde i sin afsondrede folkerepublik; målingerne måtte hun derfor foretage på de sydkoreanske modtagelsescentre, der tager sig af nordkoreanske flygtninge.
»Nordkoreanerne lider helt klart af kronisk vækstforsinkelse,« mener Sunyoung Pak, hvis opdagelser offentliggøres i denne måneds udgave af tidsskriftet Economics and Human Biology.

Forfærdende forskel
I det seneste århundrede har menneskeheden vokset sig en centimeter højere hvert 10. år – blot ikke i Nordkorea, hvor gennemsnitshøjden er nogenlunde den samme som i 1948, da landet blev delt.
Mistanken om en pludselig indtruffet ændring af levevilkårene bekræftes af, at 50-69-årige nordkoreanere har nogenlunde samme højde som jævnaldrende sydkoreanere. De ældres ens højde skyldes, at menneskets voksenhøjden fastlægges i de tidlige barneår. For 40 til 60 år siden var levevilkårene nogenlunde ens dårlige i Nord og i Syd.
Men hvor sydkoreanerne snart efter oplevede kapitalisme, økonomisk fremgang og rigelig med mad på bordet, blev nordkoreanerne spist af med en diæt af rødder og ris suppleret med international nødhjælp.
Indbyggerne må have sultet i mindst 40 år, formoder Sunyoung Pak:
»Ifølge nordkoreanernes officielle statistik oplevede landet økonomisk fremgang indtil 1970’erne. Men ifølge mine tal kan det simpelthen ikke passe,« påpeger hun.
John Komlos, der er antropometiker ved universitetet i München og redaktør af Economics and Human Biology, siger:
»Det er forfærdende, så stor forskellen er mellem de to lande.«
Men nogen stor overraskelse kan Sunyoung Paks forskning alligevel ikke være for ham. For år tilbage lavede han selv en undersøgelse af højdeforskelle mellem vest- og østtyskere – sidstnævnte befolkningsgruppe deltog som bekendt ufrivilligt i en slags antropometrisk forskningsprojekt ledet af det kommunistiske enhedsparti SED i årene 1949 til 1989.

Skrumpende mennesker
»Også her så vi forskelle, der ganske vist ikke var så tydelige (som i Korea),« siger John Komlos.
Målingerne viste, at østtyske mænd i gennemsnit var halvanden centimeter lavere end jævnaldrende vesttyskere. Men målingerne viste også, at socialgruppen var bestemmende for højden i både øst og vest – en sandhed, der burde være særdeles ubekvem for DDR, der også havde sin elite – et par centimeter højere end gemene arbejdere.
Hvor galt det kan gå, hvis mennesket sulter i længere tid, opdagede australske arkæologer på den indonesiske ø Flores tidligere på året.
Her fandt de knoglerester efter en uddød menneskeart (kaldet homo florensiensis efter findestedet), der havde levet afsondret i mange generationer. Kombinationen af isolation og sult tvang gennem tusinder af år arten til at skrumpe ned til bare én meters højde, før den af ukendte årsager døde ud. Så lang tid får Kim Jong Il nok ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her