Læsetid: 4 min.

Ny fransk præsident for alle religioner?

Nicolas Sarkozy er vidunderbarnet i fransk politik. Han er et politisk dyr, han er præsentabel, veltalende, liberal, katolsk præsidentkandidat, som har foreslået en ny national og statsfinansieret variant af islam
10. december 2004

EUROPAS SJÆL
PARIS – Der bor fem millioner muslimer i Frankrig, som hermed huser Europas største samling af mennesker, der bekender sig til islam. Og på alle punkter udgør gruppen en integrationsudfordring for det sekulære, men katolsk dominerede Frankrig. Men som det uden tvivl mest beundrede, omstridte og interessante fænomen i fransk politik, den nyvalgte formand for det konservative regeringsparti UMP, (Unionen for en Folkelig Bevægelse) afgående økonomiminister Nicolas Sarkozy siger det i sin nye bog Republikken, religionerne, håbet så er »en ydmyget identitet en radikaliseret identitet, og dermed farlig.«
Sarkozy, som tidligere i 2003 beklædte posten som indenrigsminister foreslår i bogen, dels at den franske stat skal yde en direkte økonomisk støtte til at skabe, hvad han håber kunne blive en speciel national variant af islam, dels i forbindelse hermed, at staten påtager sig uddannelsen af nye imamer, så disse ikke vedvarende hentes i konservative miljøer fra lande, der har meget lidt til fælles med det franske samfund.

Kom ud af hulerne
En sådan fransk islam vil bidrage til at hive den ud af små kældre og lagerlokaler, der ofte fungerer som moskeer på grund af pengemangel, og hvor man ikke kan følge med i, om der f.eks. bliver prædiket antisemitisme.
Som Sarkozy siger i bogen ’det farlige er ikke minareter, men huler og garager, hvor hemmelige religiøse grupper kan skjule sig.’ Som det fremgår ønsker han dermed at tage pusten fra de kræfter, som ønsker at styrke de radikale versioner af islam; men hans mål er også at fremme integrationen af den muslimske minoritet i det franske samfund og dermed bidrage til at imødegå fortsat marginalisering samt den alternative finansiering af de franske moskeer, som pt. foregår gennem en betydelig støtte fra især Saudi-Arabien og Marokko.
Det var også Sarkozy, der som indenrigsminister stod bag oprettelsen af det franske muslimske nationalråd (Conseil français du culte musulman) i 2003, og det er dette råd, som Nicolas Sarkozy gerne ser stå for uddannelsen af de franske imamer.
Sarkozys nye forslag er særligt opsigtsvækkende, fordi stat og kirke har været adskilt siden den såkaldte kirkestorm i 1905, hvor den katolske kirke fik frataget dens daværende status som statskirke.
Samtidig blev enhver form for offentlig finansiering af et hvilket som helst trossamfund forbudt. Og lige siden – faktisk siden den franske revolution i 1789, som for det katolske Frankrig var det første store slag mod deres religion – har antiklerikalismen været rodfæstet. Tilsvarende er religionsundervisning også bandlyst fra de offentlige skoler.
I dag er den katolske kirke privatfinansieret gennem indsamlinger bortset fra den udvendige vedligeholdelse af kirker, som eksisterede før 1905, der er defineret som offentlig ejendom og vedligeholdes af staten (for domkirkernes vedkommende) og kommunerne (for sognekirkerne).

Rasende katolikker
På den baggrund har Frankrigs andre trossamfund reageret med tøven og skepsis over for Sarkozys forslag – selv det muslimske, som frygter en fjendtlig reaktion.
Stærkest har den katolske kirke dog reageret. Paris’ ærkebiskop, Jean-Marie Lustiger, har anklaget Sarkozy for at ville gøre islam til Frankrigs statsreligion – en anklage som Sarkozy, der selv er praktiserende katolik, har afvist nærmest med et skuldertræk:
»Jeg tror næppe, der findes et vigtigere emne end integrationen af de millioner af muslimer, som lever i Frankrig«, skriver han i bogen. »At forsøge at fornægte problemerne vil blot forøge dem«.
Han forsøger også i bogen at indskrive et lige så grundfæstet fransk princip, som det verdslige, til sit forsvar, nemlig ligheden.
»Hvis vi kræver, at muslimerne overholder de samme pligter som os, må vi også sørge for, at de har de samme rettigheder.«
Præsident Jacques Chirac og hans tro væbner, den farveløse statsminister Jean-Pierre Raffarin, var imidlertid hurtigt ude med riven i en direkte fordømmelse af bogen. Chirac har kaldt forslaget for en statslig finansiering af moskeerne for »en åbning af en ny pointeløs debat om et spørgsmål, som nyder konsensus i Frankrig.«
Det har dog ikke fået Sarkozy til at vige tilbage.
Hans hovedtese i bogen er, at Frankrig går fejl i sin stive verdslighed og har mistet blikket for, hvilke pejlemærker de forskellige religioner kan byde på i de moderne vestlige samfund, der på mange måder synes at have mistet et moralsk fundament.
Men indtil videre går tendensen den modsatte vej af det, Sarkozy anbefaler.

Drømmen lever
De verdslige principper styrkes, senest med loven fra september i år om forbudet mod alle synlige religiøse smykker, tørklæder, hatte, turbaner, kalotter eller andre religiøse klædedragter i landets statsskoler.
Men den sidste ting er næppe sagt om den sag. Ved et farverigt massemøde i søndags kårede UMPs medlemmer Sarkozy til ny formand med 85 pct. af stemmerne.
Sarkozy, der ikke bare engang havde Chirac som sin mentor, men også som sin potentielle svigerfar – han havde et længere forhold til præsidentens datter – vil nu benytte sin platform til dels at lufte sine ideer, ofte set som eksotisk markedsorienterede og sågar pro-amerikanske, dels til at stille op til det franske præsidentvalg i 2007.
»Om jeg drømmer om at blive præsident, når jeg ser mig selv i spejlet om morgenen?« svarede han i en allerede legendarisk medvirken i et TV-show tidligere på året. og fuldførte svaret på sit eget sprøgsmål:
»Det gør jeg da ikke bare om morgenen….«
De franske muslimer kan, hvis Sarkozys drøm realiseres, se frem mod nye tider, når det gælder arbejdet med at gøre dem til franskmænd af hjertet.

FAKTA
Europas sjæl
*I det moderne EU står kirkerne tomme, og både Gud og Allah er bandlyst fra det politiske liv - troede vi. Men netop som verdsligheden så ud til at have sejret, er de religiøse konflikter blusset op i det offentlige rum. Fra striden om EU-kommissær Rocco Buttiglione til mord og nedbrænding af moskeer i Holland raser religionskrigen gennem Europa.

*Følg med og læs de tidligere artikler på tema.information.dk/eureligion

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her