Læsetid: 3 min.

Nyd turen

Alle bliver snydt, også publikum, i Steven Soderberghs underholdende kupfilm ‘Ocean’s Twelve’, hvor George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts og alle de andre gamle kendinge samles til endnu en omgang skæg og ballade
17. december 2004

Ny film
I den første film lænsede de den hårdkogte casinodirektør Terry Benedict (Andy Garcia) for flere hundrede millioner dollar. I den nye film, som foregår tre år efter den første, har han opsporet dem alle og giver dem to uger til at betale ham pengene tilbage. Således vender Danny Ocean (George Clooney) og hans brogede bande af forbrydere tilbage til det, de er bedst til: At stjæle andre menneskers værdifulde ejendom. Og det gør de med stil i Ocean’s Twelve, Steven Soderberghs opfølger til sin egen Ocean’s Eleven, der var en stilfuld og cool genindspilning af en legendarisk, men ikke videre vellykket kupfilm fra 60’erne med Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davis jr. i hovedrollerne.

Uforpligtende
I Ocean’s Twelve, der er Soderbergh og manuskriptforfatteren George Nolfis helt egen opfindelse og en charmerende og humørfyldt en af slagsen, må gavtyven Ocean, hans højre hånd, Rusty Ryan (Brad Pitt), og de øvrige specialister (Matt Damon, Julia Roberts, Don Cheadle, Carl Reiner, Elliott Gould blandt mange andre) rejse til Europa for at skaffe pengene til Benedict. De er for kendte i USA til at kunne begå et kup af den størrelse, som gælden til Benedict kræver, og de ender i Amsterdam, hvor en isoleret kunstsamler ligger inde med verdens første papiraktie, der er ganske uvurderlig. Men den berygtede, franske tyv Night Fox (Vincent Cassel) kommer dem i forkøbet, og det viser sig, at det er ham, der har stukket Ocean og Co. til Benedict, for at finde ud af, hvem der er den bedste tyv, Night Fox eller Danny Ocean. Den alsidige Soderbergh har gennem sin karriere gjort, hvad han kunne for ikke at gentage sig selv, hvorfor det umiddelbart kan undre, at han overhovedet er interesseret i at lave en efterfølger til en af sine egne film. Men, viser det sig, Ocean’s Twelve er en helt anden film end Ocean’s Eleven.
Det eneste, de har tilfælles, er en række filmstjerner, som har moret sig over at arbejde sammen; glæden ved at skildre den Olsen Banden-agtige mekanik i et kup; og et utilsløret ønske om blot at levere tidsfordriv af den allermest uforpligtende slags.

Et vist vanvid
Der er øjeblikke i Ocean’s Twelve, hvor man ikke skal tænke for meget over logikken, hvor et vist vanvid og anarki tager over, og handlingen drejer så uforudsigeligt og energisk, at det er umuligt ikke at lade sig rive med. Som i sekvensen, hvor Dannys kone, Tess (Julia Roberts), i et desperat forsøg på at gennemføre et kup, indvilger i at spille den gravide filmstjerne Julia Roberts, og hvor hun støder ind i Bruce Willis, en af Roberts’ gode venner. Virkelighed og fiktion blandes på vittig vis, og scenen er vistnok affødt af, at Roberts rent faktisk var gravid under optagelserne, hvilket måtte skrives ind i filmen. En amerikanske anmelder skrev i en anmeldelse af Ocean’s Twelve, at Soderbergh har ladet sig inspirere af sit store forbillede Richard Lesters løsslupne Beatles-film Help!, og man fristes til at give hende ret. Der er en afvæbnende troskyldighed over humoren og de vilde påhit i Ocean’s Twelve, og man skal være ualmindeligt humorforladt for ikke at grine med. Hvor Ocean’s Eleven var mere poleret og elegant, er Ocean’s Twelve en 60’er- og 70’er-inspireret, freestyle, næsten improviseret film, hvor kameraet – ført af instruktøren selv – bevæger sig frit til tonerne af Soderberghs huskomponist, David Holmes’ veloplagte, jazzede score. Det handler i høj grad om spillet, og hvem der snyder hvem i Ocean’s Twelve, og Soderbergh og Nolfi gør, hvad de kan for også at snyde publikum. Så man skal blot læne sig tilbage, nyde turen og ikke tænke for meget undervejs. Det bliver ikke meget mere luftigt og fornøjeligt end det her.

Ocean’s Twelve. Instruktion: Steven Soderbergh. Manuskript: George Nolfi. Amerikansk (CinemaxX, Dagmar og Empire i København og en lang række biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her