Læsetid: 2 min.

Observatører under angreb i Darfur

Skarpe fordømmelser af mordet på britiske hjælpearbejdere i Sudan
22. december 2004

FOLKEMORDSKRISE
De internationale bestræbelser på at bringe fred til Sudan led et betydeligt tilbageslag, da den Afrikanske Union besluttede at indstille alle operationer i det sydlige Darfur efter, at en af AU’s helikoptere blev angrebet under de genoptagne kamphandlinger. Angrebet fandt sted i Labado-området øst for Nyala, som er hovedstaden i det sydlige Darfur, da en AU-helikopter var på vej for at undersøge genopblussende kampe mellem den sudanesiske regering og oprørsstyrkerne. Det er AU's rolle at overvåge den våbenhvile, som åbenlyst er blevet ignoreret de sidste par uger.
»Vi er nødt til fordømme angrebet,« siger Jean-Baptiste Natame, ledende AU-observatør, og tilføjer, at AU flere gange er blevet angrebet de sidste par dage. »Hvis vi ikke kan færdes nogen steder uden at blive beskudt, har vi et stort problem.«
Han siger, at det endnu er uvist, om det var regeringen eller oprørsstyrkerne, som stod bag søndagens angreb på AU-helikopteren, der havde mærker efter skudhuller. Der var ingen, som blev ramt.
På anmodning fra Storbritannien skal FN’s sikkerhedsråd mødes til en briefing om den seneste udvikling, som foranledigede den britiske udenrigsminister Jack Straw og den britiske udviklingsminister Hilary Benn til stærke fordømmelser.
»De seneste angreb på Tawilla og de humanitære konvojer og mordet på to britiske medarbejder fra Save the Children er i sandhed en modbydelig udvikling,« siger Benn.
»Det er et ufravigeligt krav, at alle parter vender tilbage forhandlingsbordet med AU for bordenden i Abuja, hvilket er den eneste måde det sudanesiske folks lidelser kan blive bragt til ophør på«.
Save the Children har indstillet sine hjælpeoperationer i den sydlige Darfur-region, siden drabet på de to hjælpearbejdere den 12. december.
Sudans regering har udstedt ordre til sine soldater om, at de skal overholde våbenhvilen i de tre Darfur-regioner, men intet tyder på, at de har taget skridt i den retning. En talsmand for oprørsstyrkerne siger, at hele fredsprocessen nu kan være i fare.
Jack Straw lagde direkte skylden for den seneste uro på det sudanesiske regime, selv om han tilføjede, at begge parter i den betændte konflikt havde brudt våbenhvilen.
Konflikten har drevet 1.6 millioner på flugt og tusindvis har mistet livet. FN har betegnet det som verdens værste humanitære katastrofe. Det sudanesiske regime er blevet kritiseret for ikke at have sørget for afvæbningen af de arabiske militser, der i stor målestok har gennemført etniske udrensninger, brændt landsbyer af og tvunget folk til at forlade deres hjem.

© Independent og Information

*Oversat af Steen Lindorf Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her