Læsetid: 2 min.

Opfindsom sjov med fisk

Dreamworks’ computeranimerede ’Stor ståhaj’ er et stykke underholdende pop fuld af referencer til andre film
17. december 2004

Dreamworks’ computeranimerede ’Stor ståhaj’ er et stykke underholdende pop
fuld af referencer til andre film

Ny film
Dreamworks’ Stor ståhaj er ikke lige så hjertevarm og rørende en film som Pixars Find Nemo, men den er et underholdende stykke pop, og et filmkyndigt, voksent publikum, der vælger at se den amerikanske version, vil more sig over de referencer til andre film, som handlingen og replikkerne er spækket med. Instruktørernes genistreg er at lade Robert De Niro og Martin Scorsese lægge stemme til to gangsterfisk og på den måde knytte an til nogle af alle de film, som makkerparret har lavet sammen, Taxi Driver, GoodFellas, Casino. Det er en dimension, som naturligvis går tabt i den danske version, hvorfor jeg ikke tøver med at anbefale originalen. Men også børnene vil få meget sjov ud af den danske version af historien om hvalvaskeren og skidtfisken Oscar (Will Smith), der drømmer om at blive til noget stort på revet, hvor han bor. En dag svømmer han ind i den venlige haj Lenny (Jack Black), der gemmer sig for sin gangsterfar, Don Lino (De Niro), havets godfather, som vil have Lenny til at opføre sig lige så brutalt og blodtørstigt som ham. Men Oscar og Lenny slår finnerne sammen, og snart har Oscar status af hajdræber, hvorfor alle uheldigvis vender sig til ham, da Don Lino og hans kumpaner dukker op på det ellers så fredelige rev for at se den farlige fisk an. Hvor man i Find Nemo bestræbte sig på at få havmiljøet til at fremstå så realistisk som muligt, har holdet bag Stor ståhaj valgt at bruge deres energi andetsteds. De overfører menneskenes verden og vaner til fiskene, der bor, arbejder og opfører sig ligesom os. Revet ligner en storby som alle andre, og Oscars pludselige berømmelse er som hentet ud af et reality show.

Stor opfindsomhed
Det er heller ikke historien og karaktertegningen, der er det vigtige i Stor ståhaj, men replikker, gags, skøre havdyr og musikalske referencer til film som Dødens gab, The Godfather og Car Wash. Opfindsomheden har været stor, og der er masser af morsomme detaljer at holde øje med, når kameraet flyder rundt på revet – f.eks. en galopbane for søheste og den enorme hvalvask, hvor Oscar arbejder. Alle skuespillerne, blandt andet også Angelina Jolie, Renee Zellwegger, Peter Falk og Vincent Pastore, er i fin form, men især Jack Black og Will Smith gør væsen af sig.
Det er ikke svært at forstå, hvorfor Oscar er skabt med inspiration og input fra den energiske, amerikanske skuespiller, sanger og komiker.

Stor ståhaj. Instruktion: Vicky Jenson, Bibo Bergeron og Rob Letterman. Manuskript: Rob Letterman og Michael J. Wilson. Amerikansk (Palads, CinemaxX og Empire i København og en række biografer i provinsen viser den originale version. Den danske version kan ses i et hav af biografer)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her