Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

30. december 2004


Nytårskoncert på det kongelige
Også 2005 bliver sunget og spillet behørigt velkomment på Det Kongelige Teater, der traditionen tro inviterer til Nytårskoncert på Gamle Scene i morgen. Her vil Det Kongelige Kapel under ledelse af den russiske dirigent Alexander Polianitjko spille op til nytår med et program af russisk musik af blandt andre Tjajkovskij, Mussorgskij, Glinka og Khatjaturian. Aftenens vært er kongelig operasanger Poul Elming, der også vil præsentere navne som den ukrainske tenor Misja Didyk, kgl. kapelmisicus Mikkel Futtrup samt danserne Maria Stockholm, Mads Eriksen og Alexander Stæger. mla

’Sygdom i Angoraland’
DR har vakse seere. Først var det Ørnen, der blev beskyldt og efterfølgende frikendt for skjult reklame for videotelefoner fra selskabet 3. Nu er det satireserien Drengene fra Angora, der er blevet frifundet for samme anklage om skjult reklame ved udgivelsen af deres cd den 18. oktober. Radio- og tv-nævnet anerkender forklaringen om, at det var »sygdom i Angoraland,« der resulterede i, at DR2 måtte sende et potpourri af musikvideoer tre dage før udgivelsen af gruppens cd.
Den ene af de tre drenge var blevet syg, og da udsendelserne optages samme uge, som de vises i fjernsyn, måtte DR ty til en nødløsning. Nævnet slog samtidig fast, at cd’en kan anses for »at være et afledt produkt af programmerne,« hvorfor der ikke kan være tale om at programmet i det skjulte reklamerer for musikken. mla

Kunstnere for ytringsfrihed
Teaterstykket Behzti, der tidligere på måneden udløste massiv vrede i det engelske sikh-samfund, kaster fortsat ringe i den internationale kunstverden, hvor stadig flere viser deres sympati for stykkets forfatterinde Gupreet Kaur Bhatti. Siden opsætningen af stykket på Birmingham Repertory Theatre har hun levet i skjul på grund af dødstrusler fra forargede sikher, der påstår at stykkets skildring af mord og voldtægt i et sikh-tempel er vanærende for deres tro. I sidste uge bragte The Guardian et åbent brev til forsvar for den forfulgte manuskriptforfatter underskrevet af over 700 mennesker der blandt andet lyder: »Nogle vil utvivlsomt se det faktum at stykket er blevet taget af plakaten efter denne skræmmekampagne som en slags sejr. Sandheden er at vi alle taber ved det.« Nu står den indiskfødte forfatter Salman Rushdie frem og påpeger i en kritik af den britiske regering, at kunstens ret til ytringsfrihed også er er politisk: »Det er ret forfærdeligt at høre ministre i den britiske regering give udtryk for forståelse for vreden, når de burde have forsvaret ytringsfriheden,« udtaler Rushdie. mla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her