Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

29. december 2004


Verdenskultur i Göteborg
I dag åbnes dørene til et nyt museum i Göteborg, der med navnet Världskulturmuseet har fået den fonemme opgave at formidle kultur ud fra den globale tidsalders principper. Hensigten er, at museets fem gallerier løbende vil afspejle de globale forandringer, som vi alle er vidne til uden for museets vægge, og som regionale forskelligheder til trods, forbinder verdens befolkning.
Med værdier som »kulturel pluralisme« og »kulturelt demokrati« vil museet ifølge deres hjemmeside arbejde for »at mennesker føler sig hjemme over grænserne, stoler på og tager ansvar for en fælles global fremtid i en stadig foranderlig verden.«
Det 345 mio. kroner dyre museum er tegnet af arkitekterne Cécile Brisac og Edgar Gonzalez, der i det arkitektoniske udtryk også har ville afspejle ønsket om åbenhed og dialog med omverdenen. Danske Jette Sandahl er direktør for museet, hvis åbningsudstilling Horisonter – stemmer fra et globalt Afrika tager afsæt i forholdet mellem Europa og Afrika. Derudover er udstillinger om blandt andet regnskoven i Venezuela og aids sat på plakaten i 2005. mla

Fisken Dory begejstrer læger
Den lille, blå, tropiske fisk Dory fra tegneserien Find Nemo har vakt begejstring i den britiske lægeverden. Fisken lider nemlig af hukommelsestab – en lidelse, der igennem filmhistorien ofte har været centrum for filmiske plots, og som næsten lige så ofte har været forkert skildret. Mens fisken Dory udlever alle de problemer tilstanden medfører og dermed viser hvor omfattende og hæmmende hukommelsestab er for den, der lider af det, har der i filmverdenen ofte været en tendens til at gengive tilstanden i en mere moderat form, hvor personerne godt kan fungere normalt, have jobs samt begå sig socialt. Dory er imidlertid – til stor irritation for sine omgivelser – altid i tvivl om, hvor hun skal hen: »Frustrationen hos de andre fisk omkring hende, der konstant skal repetere alting, viser de følelser, som folk, der bor med en sådan patient, har,« udtaler Dr. Sallie Baxendale fra The National Society for Epilepsy til The British Medical Journal. mla

Fantasifuld kalender-tid
Anledningen er det nye år – og produktionen af kunstkalendere synes usædvanligt høj her op til året for den danske folkedigter H.C. Andersens 200-års fødselsdag. En ganske særlig smuk af slagsen er H.C. Andersen Kalender 2005 med illustrationer af Tine Modeweg-Hansen, der med sit afsæt i digterens eventyrlige univers ville pynte godt på børneværelset eller hos barnlige sjæle.
Kalenderen H.C. Andersen og Heerup 2005 med værker af kunstneren Henry Heerup fortolker digterens poesi i de for Heerup karakteristiske runde former. Også Hans Voigt Steffensen, der ifølge en pressemeddelelse som barn glædede sig over »at Klods Hans fik prinsessen til sidst«, har lagt pensel og stærke farver til en såkaldt Eventyrkalender. Vil man imidlertid have Andersen – og kun Andersen – er en kalender med portrætfotografier af digteren udkommet under titlen Andersens Ansigter. mla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her